Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Филип Трифонов разказваше: Целувката на Невена в "Момчето си отива" ми отвори път в киното
Автор: Екип Ruse24.bg 10:50 / 13.01.2021Коментари (0)895
©
На 73 години си отиде един от най-големите и обичани български актьори Филип Трифонов. Изгрял в киното с шедьовъра на Людмил Кирков "Момчето си отива“, където си партнираше с Невена Коканова.

Още преди да е завършил ВИТИЗ, съдбата в лицето на режисьора Людмил Кирков предлага на ученика на Апостол Карамитев страхотен шанс – главна роля във филм, който ще остане незабравим с последните дни в училище на абитуриента Ран и романтичната му преоценка на заобикалящия го живот в малкия град.

"Момчето си отива“ не само се радва на голям успех, но и се превръща в един от първите български игрални филми с продължение. А Трифонов става новата звезда на българското кино. Още на следващата 1973 г. той отново играе в една от българските кинокласики – "Преброяване на дивите зайци“ на Едуард Захариев. През 1976 г. се завръща в ролята си на момчето Ран в "Не си отивай“. През 1982 г. отново Людмил Кирков режисира още един незабравим български филм – "Оркестър без име“, в който Филип Трифонов си партнира с Велко Кънев, Павел Поппандов, Георги Мамалев и Катерина Евро.

"Учех актьорско майсторство при Апостол Карамитев, когато прочетох сценария на Георги Мишев за "Момчето си отива“, и много се смях. Карамитев също хареса текста“, разказва преди години Трифонов. "На мен режисьорът Людмил Кирков нищо не ми говореше преди сцените с Коканова, защото знаеше, че заложеното в сценария ми е доста близко. Разбира се, ако беше избрал друга актриса, може би нямаше да ми е толкова "доста близко“.

"Много пъти са ме питали, особено на маса, имал ли съм "нещо“ с Венчето Коканова, като под "нещо“ се подразбира някакъв плътски контакт, и т. н. – споделя известният с чувството си за хумор и самоирония актьор в едно свое интервю. –

"Една боза от 6 стотинки“ е репликата, с която започва подобен разговор и продължава с "Хубав филм беше "Момчето си отива“... Къде го снимахте? Във Враца ли? Ти на колко години беше?... А Венчето?... Ей, тц, тц, тц...“. Следват няколко въпроса от рода на "Как изпи толкова боза“, за да стигнем до баш въпроса "Абе ти с Венчето Коканова имал ли си нещо...?“ Аз веднага казвам "Няма такова нещо“ и привеждам куп доказателства като "Тя е такъв свестен човек“ и други подобни щуротии..., след което събеседникът загубва интерес към разговора и видимо се натъжава.

Истината е, че до 1973-та познавах Невена Коканова само от "Крадецът на праскови“, където тя се целуваше с някакъв небръснат актьор на име Раде Маркович... И когато в "Момчето си отива“ тя ме целуна леко по бузата, аз бях безкрайно приятно изненадан, но гладко избръснат. Като "целунат от Невена“ после имах много работа в киното, за което съм ѝ безкрайно благодарен.“

Още докато е студент, таланта му забелязва и Георги Дюлгеров. Той снима новелата "Изпит“ по едноименния разказ на Николай Хайтов от сборника "Диви разкази“ и поверява главната роля на младия бъчвар Лию на Филип Трифонов. Актьорът сякаш играе себе си, временно заселил се в затънтеното родопско село.

В кариерата си Филип Трифонов има около 30 филма, сред които "Лавина“, "Защитете дребните животни“, "Адио, Рио“, "Иван и Александра“, "Рапсодия в бяло“, "Мадам Бовари от Сливен“, "Бай Ганьо тръгва из Европа“… В началото на обществено-политическите промени и самият той тръгва из Европа. Две години, между 1990 и 1992 г., Трифонов живее в Нюрнберг, Германия, където се препитава като хамалин. "Издигнах се до шофьор на камион. Пътувах из цяла Германия и много се радвах, като имаше задръстване, защото плащаха почасово и чакането на аутобана влизаше в сметката“, разказва патилата си актьорът. Тогава той си поставил за цел не само да направи пари, но и да докаже, че българите не са мързеливци, както смятали западните работодатели. Заложил на личната дисциплина, която носел в себе си от годините в спорта. Малко е известно, че в средата на 60-те Трифонов е успешен състезател по бокс. На градското първенство през 1965 г. за юноши старша възраст става първенец в категория до 67 кг.

"Първата сериозна работа намерих в италианска фабрика за тортелини. Обработвах машинно десетки килограми мортадела. Казвах си, "хем ми плащат, хем ме хранят с мортадела“, но явно не бях подходящ за еднообразната работа във фабриката“, споделя той. Не издържа в Германия и се завръща, за да изкара най-трудното десетилетие в живота си. Първите две години актьорът кара такси и в София. Когато клиенти го разпознаят, не отрича, че е звездата от "Момчето си отива“ и "Оркестър без име“. Не му става неудобно, но усеща, че на клиентите им става тъжно.

"Филип Трифонов бе надарен с голям талант, с неговите роли в едни от най-известните наши филми израснаха поколения българи“, каза в съболезнователен адрес председателят на парламентарната комисия по култура Вежди Рашидов. "Скърбя за неговата загуба, той беше забележителен актьор, фин и честен човек“. Рашидов изрази и съжалението си, че Филип Трифонов си е отишъл обиден, защото през 2018 г. комисия в Министерството на културата не го е одобрила за пожизнена парична награда. Фипо, както го наричаха приятелите, беше ядосан, че не му дават "от специалните пенсии“ за заслуги в размер на 700 лв. "Чакат ме да умра и тогава да ми обърнат внимание. Нямам ли и аз право като други артисти да се надявам на персонална пенсия приживе?

И ако "да“, моля за съдействие. Ако не, ми остава да продължавам да спя с кожух през зимата или да си помагам с тото комбинация и играта "тука има – тука нема“. И аз не заслужавам ли подобно отношение? Трябва ли да изброя всички филми, в които съм участвал, а те са над 37, плюс театрални постановки, имам повече от 9 награди, нямам ли и аз принос към изкуството у нас? Подадох сам заявление за допълнителна пенсия, но не знам дали изобщо ще доживея да ме включат в своя списък“, каза натъжен преди време Трифонов, цитиран от "Ретро".

Още по темата: общо новини по темата: 2352
15.05.2023 »
01.04.2022 »
31.03.2022 »
31.03.2022 »
30.03.2022 »
30.03.2022 »
предишна страница [ 1/392 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: