Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Финансист: Българските банки са свръх капитализирани и така успяват да държат лихвите ниски
Автор: Екип Ruse24.bg 21:08 / 12.05.2023Коментари (0)351
© Фокус
Димитър Георгиев, ръководител направление "Финансови пазари" в Елана Трейдинг, гостува в рубриката "Парите ви на фокус с БФБ" на Радио "Фокус".

"Американската банкова система е много е специфична. Тя включва над 3000 банки и за последните 20 години всяка година има по 5, 10 до 20 фалирали банки. Там има голям брой малки регионални банки. Лошата новина е, че очаквам да видим още фалити на малки регионални банки в Америка поради факта, че много от  тях са управлявани по начина, който описах“, изрази опасение Георгиев, но побърза да успокои, че това до момента не довежда до обща дестабилизация на банковия сектор в Америка и недоверие към големите банки. "Напротив, те печелят от това, защото в момента депозантите в Америка все повече насочват своите средства към големите банки“, каза той. 

Запитан дали е възможен фалит на Съединените щати, Георгиев напомни, че "този филм сме го гледали вече няколко пъти“.

"През определен период от време, може би през две-три години, се появява този проблем в САЩ, при който таванът на дълга пречи да бъде емитиран нов

дълг и да бъдат обслужвани всички плащания от страна на американското правителство. Не бива да забравяме, че в момента при рекордната инфлация навсякъде по света регистрираме едни огромни номинални растежи на икономиката, които като реален растеж са съвсем нормални, но номинално икономиките растат с двуцифрени темпове навсякъде по света и това довежда до тази естествена необходимост от по-голям дълг“, анализира финансистът.

По думите му това, което наблюдаваме, е класическа политическа борба между двете основни партии в Америка – Републиканска и Демократическа, особено в контекста на предстоящите избори.

Според него са възможни трудности пред американската икономика в следващите няколко тримесечия, в които да се наблюдава отрицателен икономически растеж - рецесия. От думите му става ясно, че това всъщност не е нещо необичайно след дълъг период на печатане на пари, довел до най-рязкото покачване на лихвите през последните 45 години в страната и всички последици от това.

"Очаквам да видим рецесия в САЩ, но това не е нещо необичайно. Това е нормален, цикличен процес, който се случва горе-долу на 17 години, така че в дългосрочен план нямам съмнения в устойчивия растеж на американската икономика“, увери Георгиев. 

На въпрос какво означава това за България, Георгиев каза, че страната ни е "много особен случай, защото на практика лихвите не се покачиха.

Банките и в момента предлагат ипотечни кредити на абсолютно същите нива, на които предлагаха преди година, преди две, преди три години. Почти няма повишение, а ако има, то е при отделни банки, в отделни случаи. Същото се отнася и с лихвите по депозити, които остават много по-ниски, отколкото в Европа“.

По думите му в момента дори е възможно да се търси арбитраж, при който да се изтегли ипотечен кредит от България и той да се пласира онлайн в Серес или в Северна Гърция, или в Германия, или в която и да е друга страна на по-високи нива“.

"Много е интересна ситуацията. Тя се дължи на факта, че българските банки са свръх капитализирани и по този начин те всъщност успяват да държат лихвите ниски. Нямат нужда от по-високо финансиране от страна на гражданите и фирмите, които така или иначе си държат парите основно в банките у нас. Бих казал за съжаление, защото все още финансовите пазари, както Българска фондова борса, така и търговията и инвестицията на финансовите пазари по света, било директно, било чрез взаимни фондове, все още са твърде непопулярни и това довежда до тази свръхликвидност в българската банкова система“, посочи Димитър Георгиев. 

Можете да чуете целия разговор в прикачения аудио файл.

Още по темата: общо новини по темата: 12
15.04.2024 »
15.09.2023 »
08.09.2023 »
25.08.2023 »
21.07.2023 »
02.06.2023 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Бюджет 2024
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: