Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Финансист разкри какво представлява дигиталното евро
Автор: Живко Кръстев 14:07 / 15.02.2024Коментари (0)1258
© Фокус
Европейската централна банка и европейските институции създават дигитална платежна система, която да използва дигиталното евро. Това каза финансистът Владимир Сиркаров в предаването "Цветовете на България“ на Радио "Фокус“.

Цифровото евро представлява електронна версия на евробанкнотите и монетите. То ще има същата стойност като тях и ще се използва като електронно платежно средство за покупка на стоки и услуги.

Аргументите на ЕЦБ за въвеждане на дигиталното евро са свързани основно със запазване статута на еврото като втората най-използвана валута в света и с подобрения, свързани със сигурността, обясни финансистът.  

Въпросителните около това как ще бъде изградено дигиталното евро в технологично и правно отношение и как ще се интегрира то във финансовата система като цяло са много, отбеляза Владимир Сиркаров. "Голямо предизвикателство е да се спечели доверието на потребителите, защото алтернативите са много. Дигиталното евро ще бъде еквивалент и конкурент на дигиталните платежни системи, които ползваме в момента. Този проект изисква сериозни средства за въвеждането му, експлоатирането му, маркетирането и поддръжката. Конкуренцията в частния сектор е изключително ефективна и рисковете са да се създаде една система, която е многокомпонентна и която ще изисква много големи ресурси, и в същия момент тя да не се ползва достатъчно. Това е процес, който е труден и изисква спечелването на доверието на потребителите“, подчерта експертът.

Според него процесът по налагане на дигиталното евро ще срещне редица препятствия. "Скептичен съм, че може бързо и ефективно да се привлекат много ползватели на системата и че целите, които си поставя ЕЦБ, ще бъдат постигнати бързо и ефективно.“

Проектът за създаване на дигитално евро все още е на проучвателно ниво. "От ЕЦБ казват, че първо трябва да се изгради правната рамка, да има яснота от гледна точка на правните норми, след което да се изгражда технологичната система и интегрирането с банковата система. Не виждам как този проект може да стане реалност в близките няколко години“, допълни Владимир Сиркаров.

Предимствата на дигиталното евро са няколко – сигурност на разплащанията, бързина и това, че те ще бъдат безплатни. "Идеята е да се привлекат потребителите от еврозоната и да се защити статутът на еврото като втората най-използвана валута. От ЕЦБ изтъкват притесненията си, че изоставането в дигитализирането на платежната система в еврозоната може да доведе до проблеми, свързани с обемите на използване на еврото по линия на доста сериозния бум в разплащателните системи и новите технологии, идващи най-вече от големите технологични компании“, поясни финансистът.

Статутът на еврото според него зависи от икономическото развитие на Европа и с интегрирането с капиталовите и дълговите пазари, не толкова с разплащателната система в контекста на дигитализирането й.

Още по темата: общо новини по темата: 363
27.04.2024 »
24.04.2024 »
24.04.2024 »
22.04.2024 »
22.04.2024 »
22.04.2024 »
предишна страница [ 1/61 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: