Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Финансов експерт: Какви данъчни облекчения можем да ползваме и при какви условия
Автор: Харитина Агопян 11:02 / 08.02.2024Коментари (0)564
©
Има данъчни облекчения за дарения, чрез които можем да намалим облагаемия доход с до 65%.Това каза финансовият експерт Наталия Тодорова в “Денят на Фокус" по Радио “Фокус". “В Закона детайлно са разписани институциите, към които можем да направим дарения - в парична или непарична форма, след което да ни бъде приспаднато от данъка. С до 50% можем да я намалим, ако направим дарения към Центъра за асистирана репродукция или към Здравната каса за лечение на детенце, например", поясни консултантът.

Често данъчните облекчения се ползват през работодателите в края на годината или с попълване на данъчната декларация до края на април като частно лице. Най-голямото облекчение като размер е това за деца и за деца с увреждания, с което намаляваме данъка си в размер до 600 лв при едно дете, до 1500 лв при 2 деца и до 1800 лв при три и повече деца. Сумата е до 1200 лв за всяко дете с увреждане. Ако не сме ползвали опцията през работодател, трябва да попълним данъчна декларация с приложение 10 до 30-ти април, напомни Тодорова.

“При данъчните облекчения за млади семейства с ипотека трябва към декларацията да се приложат допълнителни документи. Можем чрез това облекчение да намалим облагаемия си доход с лихвите, платени върху първите 100 000 лв от ипотечния кредит за закупуване на жилище. В този случай трябва да вземем документ за платената лихва от банката. Поне един от съпрузите трябва да няма навършени 35 г. към датата на учредяване на ипотеката и това да е първо жилище за семейството", каза още консултантът.

Има данъчно облекчение, с което можем да си възстановим част от сумата за ремонт на жилището си - 200 лв. Трябва да представим документ за платения труд , да сме собственик или съсобственик и имотът да се намира в България, поясни условията Тодорова.

“Данъчните облекчения във връзка с безкасовите плащания също са опция. Ползвайки това облекчение, намаляваме данъка си с 1%. При по-големи доходи, за да го ползваме, трябва 100% от тях да са получени по банков път.Другото изискване е плащането да е извършено за 80 или над 80% от тези доходи. Не се изискват фактури или касови бележки", каза още финансовият експерт.

Данъчното облекчение не е помощ, а стимул към данъкоплатеца. То е възможно само ако сме имали облагаеми доходи. За да го ползваме, е важно да нямаме плащания към бюджета. Това лесно можем да проверим през сайта на Националната агенция за приходите, завърши Наталия Тодорова.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: