Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Габриела Руменова: Клауза в договорите с мобилните оператори им позволява едностранно да вдигат цените на услугите си
Автор: Харитина Агопян 11:10 / 30.01.2024Коментари (0)631
© Фокус
Клауза в договорите с мобилните оператори им позволява едностранно да вдигат цените си на база годишната инфлация. Това оставя потребителите без почти никакъв полезен ход. За проблема алармира Габриела Руменова от "Ние, потребителите“ в "Денят на Фокус“ по Радио "Фокус“.

“За пръв път мобилните оператори обявиха, че ще индексират цените си преди 3 г. Тогава стана ясно, че в договорите съществува клауза, която винаги е присъствала там, но не е била прилагана. Става дума за увеличаване на цената, на която сме се съгласили, когато сме подписвали дългосрочни договори за година или две. Били сме наясно, че ако се откажем от услугите на оператора преди изтичане срока на договора, дължим неустойки. Те са до 3 стандартни месечни такси", даде контекст на проблема Руменова.

“Индексацията се сумира кумулативно – ако една година увеличението е 2%, на следващата става 7, сега е около 4,7% и всичко това се натрупва като допълнителни суми. Ние като клиенти знаем, че е много трудно след изтичане на срочния договор да си уговорим следващ такъв на по-ниска цена. Обикновено тя е по-висока", каза още Габриела Руменова.

Институциите трябва да разгледат тази клауза. Комисия за защита на потребителите отговаря за това, да няма неравноправни клаузи в договорите. Комисията за регулиране на съобщенията също има отношение по този въпрос, подчертаха от “Ние, потребителите".

Клаузата гласи най-общо, че веднъж годишно мобилните оператори могат да вдигат таксите си на база годишния индекс на инфлацията, оповестен от Националния статистически институт.Тази година той е 4,7% и на това основание вдигат цените.

“При така действащите общи условия изглежда, че няма проблем операторите едновременно да вдигнат цените си, но тук е ролята на контролните органи да разследват. Ако операторите бъдат принудени да признаят, че въпросната клауза е неравноправна, то тогава може да се окаже, че тя е невалидна дори със задна дата и компаниите могат да бъдат длъжници. Не допускаме обаче, че мобилните оператори биха направили такова признание", заяни още Руменова.

“Законодателят е дал възможност КЗП да заведе колективен иск и съдът да се произнесе, че клаузата е нищожна, т.е. че тя не трябва да поражда правни последици. Един договор се сключва, за да има предвидимост. Очакваме, че поне за действащия период на договори няма да има изненади в цените, всъщност се оказва, че не е така. Тази клауза нямаше да бъде неравноправна, ако на потребителя бе дадена възможност да прекрати договора си без неустойки, в случай, че мобилния оператор заяви, че ще индексира цената", добави Габриела Руменова.

Ако се откажем от договора си в момента и потърсим по-изгодни условия при друг оператор, всъщност е малко вероятно да ги намерим, защото всички имат еднаква ценова политика, подчерта Руменова.

“Потребителите трябва да са нащрек за преференциални цени – често се оказва, че такава цена важи само за първите 3 месеца на договора. Често се случва на потребителите да бъдат включени услуги, които те не желаят да ползват. Подаряват

им се карти, които уж могат да активират при желание, а става ясно, че картите са активирани от датата на продажбата им.

За последните 3 г. срещу един от операторите няма влязла в сила нито една забрана за нелоялна практика. За друг случаите за същия период са 4, за третия – 5. Да четем внимателно договорите, преди да ги подписваме", даде съвет в края на разговора Руменова.

Още по темата: общо новини по темата: 69
18.04.2024 »
25.03.2024 »
19.03.2024 »
19.03.2024 »
18.03.2024 »
21.02.2024 »
предишна страница [ 1/12 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: