Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Гастроентеролог от Русе посочи най-вредните храни, които причиняват рак
Автор: Екип Ruse24.bg 11:40 / 31.05.2022Коментари (0)722
©
През май отбелязахме Световния ден на за борба с възпалителните чревни заболявания. По този повод разговаряхме с д-р Руслан Кулински, гастроентеролог в онкодиспансера в Русе, за честотата на този проблем в Русенския регион. Оказва се, че в областта, пациентите с възпалителни чревни болести са сравнително малко. Едва 4 – 5 човека годишно се диагностицират с тези заболявания. "Всъщност големият проблем не са възпалителните, а туморните заболявания и за тях трябва да внимаваме“, казва д-р Кулински.

"Най-често срещаното онкологично заболяване на стомашно-чревния тракт е ракът на дебелото черво, след това ракът на стомаха и по-рядко се среща на хранопровода, панкреаса и черния дроб. Нашата основна цел е ранната диагностика и скрининга. Хората трябва да знаят, че колкото по-рано се открие даден проблем, толкова по-големи шансове имаме да го излекуваме. Ако има тревожна симптоматика, по-добре е да отидете на лекар, отколкото да отлагате и да чакате той да отмине. Ето в това са насочени усилията ни – ранна диагностика на предраковите състояния. А това се постига с редовни прегледи. За пример ще дам практиката в САЩ, където профилактиката на онкологичните заболявания е задължителна, т.е. те имат работеща скринингова програма. Ако човек пропуска прегледите си, му се налагат по-високи здравни осигуровки.“

Често пациентите се оплакват от подуване и куркане на червата, болки. При младите пациенти причината обикновено е употребата на медикаменти, диетични грешки и стреса. "Категорична е връзката между централната нервна система и ентералната нервна система. Около червата има нервни клетки, които регулират цялата им дейност. Когато има свръхстимулация от централната нервна система, това неминуемо води до подобни оплаквания. За щастие зад тези оплаквания много рядко се крият туморни заболявания. Има група симптоми, които наричаме алармиращи, защото зад тях доста често стоят сериозни заболявания.“

Д-р Кулински посочва кои са алармиращите симптоми, за които всеки един от нас трябва да следи, а именно:

Наличие на кръв или слуз в изпражненията;

Редуване на запек и разстройство;

Промяна във формата на изпражненията – тънки като молив или на топчета;

Отслабване при липса на тенденциозни диетични ограничения;

"Всъщност целта ни е да открием проблема навреме, преди да е станало късно. Ако установим предраковото състояние - полип, с последващо лечение, то няма да прерасне в тумор. Пациентът няма да се разболее от рак, защото ще сме взели превантивни мерки.

Съветвам хората над 50 години да си правят тест за окултни кръвоизливи във фекалиите всяка година. Така ще бъдат спокойни, че рискът от стомашно-чревно заболяване е минимален.

Ако обаче този тест се позитивира, следва да се направи колоноскопия. При това изследване вземаме и хистология, за да знаем реално каква е находката. Ако се докаже злокачествено заболяване, следва комплексно лечение – лъчетерапия, химиотерапия, оперативно лечение. Задължително след това и диспансерно наблюдение.“

Водещи причини за появата на тумори са наследствеността, храненето, начина на живот и вредните фактори.

"Пациенти, които имат роднини с тумори на дебелото черво, е редно още след 45-годишна възраст, дори да нямат оплаквания, да потърсят лекар – гастроентеролог. Защото колкото по-близка е кръвната връзка, толкова рискът е по-голям.

Храненето е изключително важен елемент от нашето здраве. Голяма част от заболяванията възникват в резултат на неправилен подход. Системната употреба на мазно, тлъсто, пържено, с много месо храна е предпоставка за появата на злокачествени образувания. И обратното – богата на фибри храна е добра профилактика за червата. Най-вредни за организма са маргаринът, осолените храни, колбасите, особено които са направени по метода на опушването. Лошото е, че в съвременната хранителна индустрия се използват много химикали, антибиотици, хормони, синтетични добавки за консервация, които могат да провокират раковите клетки.

И сега искам да обърна внимание на още един фактор, който в България масово се пренебрегва - тютюнопушенето. Цигарите са изключително вредни и за стомашно-чревния тракт. Разберете, че този тютюнев дим е отрова за вътрешните органи и много честа причина за появата на тумори, включително стомашен и дебелочревен карцином. Пушенето е много вреден навик. Но истината е, че не си даваме сметка за огромната щета, която цигарите нанасят на организма.“, категоричен е д-р Кулински.

Лекарят констатира, че има "подмладяване“ на рака на дебело черво, защото сегашното поколение живее по-стресово, не спазва хранителен режим и консумира вредни храни. А това рефлектира върху тялото. "Добре е след 50 годишна възраст да си правите колоноскопия на всеки 5 години. Теоретично това е периодът от появата на предракови състояния, които биха се развили до карцином“, съветва лекарят.

"Съвременната медицина има за цел заболяванията, които не може да излекуваме да контролираме медикаментозно. Това важи и в онкологията. Целта е туморните заболявания да не са смъртна присъда, а хронично заболяване, което се третира с подходящите лекарства. Така, ако някой е болен от рак, който не може да бъде премахнат изцяло, се провежда лечение за осигуряване продължителност и качество на живот, благодарение на подходящите медикаменти. Онкологичните заболявания вече стават хронични заболявания и биват контролирани от нас, лекарите.

Най-важното е да се знае, че ракът не винаги е смъртна присъда, особено доказан на време. Не пренебрегвайте сигналите на вашето тяло, не отлагайте срещата с вашия общопрактикуващ лекар и съответните специалисти. Спазвайте профилактичните си прегледи и лабораторни изследвания. Защото е по-добре да си направиш скрининг и да няма заболяване, вместо болестта да напредне до стадий в който възможностите за лечение са изчерпани.“, обяснява д-р Кулински.

Д-р Руслан Кулински е специалист гастроентеролог в Русе с над 8 години опит в диагностичната и терапевтична ендоскопия на гастроинтестиналния тракт, както и в ултразвуковата диагностика и инвазивни процедури под ултразвуков контрол. Д-р Кулински преглежда деца над 10-годишна възраст.

Образование

Завършва Медицински университет Варна през 2006 г.

Своята специалност Гастроентерология придобива през 2013 г.

През 2006 г. д-р Кулински започва работа в МБАЛ Русе. През 2007 г. постъпва в Трето отделение по Вътрешни болести, Гастроентерология и Клинична Хематология на УМБАЛ Канев Русе. От 2019 г. до момента е част от екипа специалисти на КОЦ Русе ЕООД в Отделение по Онкохирургия.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: