Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Ген.-майор Явор Матеев: Една тактическа група за специални операции е в готовност за отговор на съвременните рискове и заплахи
Автор: Екип Ruse24.bg 14:21 / 18.10.2022Коментари (0)381
©
Генерал-майор Явор Матеев, командир на Съвместното командване на специалните операции, в интервю за предаването "Това е България“ на Радио "Фокус“

"Парашутната дружина постига стратегическа победа, която осигурява настъплението на армията ни към Куманово и Скопие". Техните приемници, Специалните сили и преди започването на настоящата войната, и в момента, и за в бъдеще винаги ще поддържат в необходимата степен бойната си готовност", казва командирът на Съвместното командване на специалните операции"

"Това е България“ продължава с Празника на парашутната дружина. На 18 октомври отбелязваме Бойния празник на парашутиста и на специалните сили в чест на голямата победа на Парашутната дружина през Втората световна война. Как е постигнала тази победа, какво стои зад героичния подвиг на Парашутната дружина и как се справят днес наследниците й? Разговаряме с генерал-майор Явор Матеев – командир на съвместното командване на специалните операции. Здравейте.


Здравейте.

И да ви честитим, разбра се, бойния празник 18 октомври. На този ден Парашутната дружина завършва героичен подвиг. Тя е изпратена да воюва там, където не е присъщо за парашутна дружина, но въпреки това се справя, макар че губи огромна част от своя състав. Как е постигната тази победа, и как днес вие, наследниците на Парашутната дружина, отвоювате своите победи?

Ако трябва да абсолютно точни, днешният ден е Ден на военния парашутист от Българската армия. Така е отдаден със заповед на министъра на отбраната от 1994 година. Но този ден се отбелязва и най-вече с преклонение към всички онези жертви, за които вие говорихте от самата битка, всъщност от следващата година – 1945 година, ежегодно на тази дата се отдава почит на загиналите парашутисти. Парашутисти, както вие отбелязахте, които губят живота си в първото бойно сражение за създадената само година по-рано Парашутна дружина. С голям героизъм и себеотрицание Парашутната дружина атакува хребета, височинката Сражин в днешна Република Северна Македония като част от състава на Първа българска армия, която вече участва в Втората световна война на страната на антихитлеристката коалиция. Много права сте като отбелязвате, че по принцип такава задача не е била присъща формирование, което се е готвило да извършва и десанти, и диверсии, и други специфични задачи най-вече в тила на противника. Но такова е било времето, така са решили тогавашните командири на армията, така са използвали Парашутната дружина. Фактът, че не е имало и сериозна или никаква артилерийска или въздушна подкрепа Парашутната дружина със стрелковото въоръжение, което е притежавало, а то е било основно леко стрелково въоръжение, успява да изпълни тази задача, но както вие казахте, с много съотносимо към числения състав жертви. Трябва да ви кажа, че тази победа не е постигната никак лесно. Първоначално рано сутринта на зазоряване първата атака, в която всъщност губят живота си няколко десетки парашутисти, е неуспешна, и при втората атака през деня парашутистите успяват да изпълнят задачата и да превземат височината. Това е една стратегическа победа, която дава възможност за настъпление на Българската армия към Куманово и Скопие, и всъщност, е предпоставката за по-нататъшното успешно настъпление на нашата армия.

Едно нещо е сигурно – вие като наследници на Парашутната дружина днес временните специални сили, пак изпълнявате задачи там, където другите не могат. Този въпрос защо Парашутната дружина е изпратена да изпълнява несвойствени задачи стои и днес с пълна сила пред вас. Нали така?

Аз като командир ще ви кажа, че всяко едно формирование независимо дали е специални сили или е друг вид род войска и т.н., трябва да бъде използвано основно по тези задачи и мисии, за които се готви. Така че не съм привърженик на това формированията да бъдат ползвани за задачи, за които не водят специфична и целенасочена подготовка. Друг е въпросът, че тогава, ако се върнем пак на първия ви въпрос, може би е имало някакъв политически моменти при взимането на това решение, защото това е било най-тежкото направление на фронта, върху ние сме имали предварително разузнавателна информация, че там са елитните части, силно укрепен район. Смятало се е, че Парашутната дружина е възможно да не воюва, едни командири са смятали, че е възможно Парашутната дружина да не воюва така убедено срещу вчерашните си учители, защото не е тайна, че дружината е готвена първоначално в Германия в тогавашното Парашутно-десантно училище на германската армия. Други пък са смятали, че точно защото е готвена там, да бъде хвърлена на най-важното направление, невзимайки точно под предвид специфичността на подготовката на тази дружина. Но пак казвам, така или иначе тя е изпълнила задачата успешно, въпросът е на каква цена. Но героизмът на мъжете от Парашутната дружина не подлежи на никакво съмнение. Напротив, поклон и адмирации за това, което са направили. А днес съм привърженик всеки да изпълнява задачи в рамките на неговите основни функции там, закъдето е най-подготвен. 

За какво се готвите сега в предизвикателствата, в които се намираме днес, в условията на война, която се води съвсем близо до България? Как се промениха приоритетите ви?

Специалните сили и при преди започването на тази война, и в момента, а за близко бъдеще винаги ще поддържат в необходимата степен на готовност всички онези формирования, които са заповядани в съответствие с различни заповеди. Било то като част от компонентното командване на силите за специални операции, за силите на отговор на НАТО, ежегодно ние имаме цяла тактическа група за специални операции, която стои в определена степен на готовност, било формирования, които са за противодействие на терористични атаки, било като част от силите за незабавно действие на страната, било като ежедневна подготовка за изпълнение на мисии и операции зад граница. А иначе, трите основни мисии, по които се готвят специалните сили, те са такива, каквито са и в страните от НАТО – това са специално разузнаване, директни действия и военно подпомагане. Разбира се, в съответствие със Закона за отбраната и въоръжените сили, ние имаме и така и допълнителна мисия на наша територия, тя е противодействие на тероризма и заплахите, произтичащи от тероризма. Естествено, тези мисии, в рамките на тези мисии могат да се изпълняват различни задачи, за които специалните сили ежедневно се готвят. Разбира се, всяка една война, всеки един военен конфликт на нас ни дава много информация, дават ни много примери, могат да се научат много уроци. И от предходните конфликти, и от тази война ние се опитваме да извлечем като поуки най-важното, свързано със съвременното използване на специалните сили. Най-важното във връзка с това как специалните сили провеждат своите операции и да бъдем максимално гъвкави, иновативни и адаптивни. И съответно да се стремим да се променяме и да слагаме такива елементи в нашата подготовка, които да са съизмерими със съвременните рискове и заплахи.

Известно е, че вие можете много и сте обучавани за всякакви задачи. Много се говори за това, че специалните сили трябва да участват в задачата по охрана на границата, тъй като има мигрантски натиск. Правите ли го?

Вижте, ние не само можем, вие много добре знаете, че в предходни години за дълги периоди ние участвахме в охраната на нашата граница. В продължение може би на близо 2 години с малко прекъсвания ние изпълнявахме специфични задачи. Една от нашите основни мисии, на  две от нашите основни мисии, изпълнявахме специфични задачи до приграничната полоса, и бих казал с изключителен успех, което беше нееднократно подчертавано и от нашето военно и политическо ръководство в Министерство на отбраната, държавното ръководство на страната, така и от нашите партньори от Европейския съюз. Аз смятам, че охраната на границата на територията на страната, на границата, от която се влиза в страната, всъщност е от първостепенно значение за осигуряване на териториалния суверенитет на Република България в мирно време, така, както говорим и за подсигуряването и на въздушни суверенитет.

Какви са предизвикателствата при задачата в охраната на границата, с която се сблъскаха ежедневно военнослужещите от специалните сили?

Предизвикателствата са много и най-различни. Трябва да ви кажа, че към всеки един случай трябва да се подхожда индивидуално и гъвкаво, но с една с една-единствена задача: да се запази здравето на личния състав и да не се допусне, поне когато ние сме изпълнявали задачата, и да не се допусне нелегално навлизане на мигранти на територията на Република България. Тук въпросът, понеже усещам целта на вашия въпрос, тук е въпросът кога и как военното и политическо ръководство на Министерство на отбраната ще преценят за необходимо изрично специалните сили да бъдат изпратени за изпълнение на такива задачи. Да, факт е, че в момента ние не изпълняваме такива задачи, факт е, че имаме готовност за такива задачи, и е неоспорим факт, че преценката за това дали има необходимост специалните сили и воля да изпълняват такива задачи е на военното и политическо ръководство на Министерство на отбраната.

Така е, безспорно. Във връзка със засилването на Източния фланг на НАТО и бойната готовност – увеличиха ли се съвместните военни учения със специалните части на други натовски държави?

Аз бих казал, че военните учения са планирани доста интензивно. Вие знаете, че планировката се извършва както в краткосрочен, така и в дългосрочен аспект. Мога да ви кажа, че тук ние вървим по една утвърдена, и пак подчертавам, много интензивна програма. Обученията вървят и националните, и двустранните, и многостранните международни такива доста интензивно. Но важното при тях сценарият на самите учения, изпълняваните задачи да бъдат съобразени и с това, което се случва около нас, така че ние да можем да бъдем максимално подготвени и адекватни за реакция на настоящата обстановка. Разбира се, че в контекста на това, което ме питате, се извършват много действия, свързани със значително повишаване на бдителността и на готовността, подчертавам, не привеждане в някаква друга степен на бойна готовност, а повишаване на бдителността и готовността с различни действия. Пак казвам, спецификата на подготовката е насочена към това, което се случва около нас. И в контекста на това трябва да ви кажа, че не е тайна, в НАТО се извършва планиране, ново планиране, нов модел на защита на силите. Виждате и днес на територията на Република България ще има церемония за официалното начало на батальонна бойна група. Мога да ви кажа, че такива действия се извършват и в областта на специалните сили. Скоро ще бъде активен нов модел за веригата за командване, управление и действие на всички специални операции на НАТО, където ние ще имаме не по-малко отговорности от тези, които имаме, даже бих казал много по-големи отговорности от тези, които имаме към момента с ежегодното дежурство, за което вече споменах, като част от компонентното командване за специални операции на силите за отговор на НАТО.

Тъй като за момента няма пряка заплаха към България, това е становището на държавните органи към момента, но имаме ли такава група в специалните сили, която да е готова във всеки един момент, във всяка една секунда да реагира при терористична заплаха, ядрена заплаха или заплаха от някакъв друг тип?

Свързано с отговора на първия ви въпрос, всички онези видове готовности, за които ние поддържаме формирования, мога да ви кажа, че от специалните сили независимо за коя от тези готовности или дежурства, мога да ви кажа, че специалните сили има дежурни сили и средства, които могат да реагират в рамките на един час и да бъдат готови за изпращане за действие във всяка една точка на страната. Имаме формирования, които са на 6-часова готовност след това, на по-голяма готовност и т.н. А в случай на преминаване в друго положение, при друга заплаха, специалните сили като цяло в пълния си личен състав могат да преминат в много по-висока степен на готовност. Но на вашия въпрос – имаме такива формирования, които в рамките на един час могат да изпълняват задачи.

Остава всички да си пожелаем дано никога не се налага да действат в такава ситуация.

Ние винаги, аз съм казал, ние винаги трябва да се готвим максимално за войната, защото ние сме войниците на България, но с една-единствена цел – да бъдем толкова добри, че да има мир. Така че това е в контекста, в съзвучие с думите, които вие казвате. Дай Боже, да има мир и да е мирно. Но това не значи да отслабва нашата готовност и нашата подготовка.

Бъдете здрави, успех ви пожелаваме! Благодаря за интервюто и хубав празник!

Благодаря и на вас. Честит празник на всички ветерани и настоящи мъже и жени от специалните сили на Българската армия, на техните семейства и хубав ден на българските граждани!






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: