Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Генералът се появи!
Автор: Екип Ruse24.bg 15:24 / 17.09.2021Коментари (0)1004
Изцяло реновирано и оборудвано с най-съвременната апаратура, днес Отделението по интервенционална пулмология към Клиниката по пневмология и фтизиатрия на Военномедицинска академия (ВМА) бе тържествено открито.

"Като ръководство на ВМА ние сме много горди, че успяхме да осигурим финансов ресурс и в тези трудни времена оборудвахме отделението с уникална за страната апаратура. За нашите пациенти новата придобивка гарантира още по-пълноценна и комплексна услуга, а за амбициозния екип на клиниката – нови възможности. Радвам се, че вече ще можете да работите пълноценно и да осъществите всичките си мечти по отношение на диагностиката и лечението на пациентите", заяви началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

Структурата е с дългогодишни традиции, но до 2005 г. се развива основно флексибилна бронхоскопия, с предимно диагностична цел. Впоследствие като рутинни процедури се въвеждат ригидната бронхоскопия, електрорезекцията, аргон-плазма коагулацията, а от 2006 г. екипът на отделението извършва и трахеално стентиране.

Днес откриваме изцяло реновирано звено – от покритието на стените до новите системи за флексибилна и ригидна бронхоскопия. Бих казала с гордост и благодарност, че това е най-модерно оборудваното отделение по интервенционална пулмология в България, коментира доц. Милена Енчева, ръководител на Клиниката по пневмология и фтизиатрия.

В отделението се извършват рутинно флексибилна и ригидна бронхоскопия, дигностични процедури – всички видове бронхоскопски биопсии (четкова, щипкова, иглена), включително криобиопсии за диагноза на интерстициални болести и терапевтични процедури – дезобструкция на дихателните пътища чрез лазер, електро и криорезекция, стентиране на трахеобронхиалното дърво при бенигнени и малигнени стенози.

От няколко дни разполагаме с нов апарат за ендобронхиален ултразвук (ЕБУС). Стадирането на белодробен корцином чрез биопсии на всички вериги лимфни възли от около 20 г. е стандарт в международните онкологични практики. До момента българските пациенти бяха лишени от този съвременен метод на диагностика. Сега имаме възможност да диагностицираме все по-ранни стадии на белодробен карцином и да прецизираме стадия чрез ЕБУС, който да комбинираме с ендоезофагеален ултразвук, с който разполага Клиниката по гастроентерология на ВМА, изтъкна още доц. Енчева.

Друга много важна възможност, с която разполагаме, е извършването на плевроскопия с полуригиден плевроскоп. Това позволява по-малко инвазивно диагностично изследване на плевралните болести, както и извършване на химическа плевродеза при метастатични плеврални изливи. Отделението е оборудвано и с модерни анестезиологични апарати, включително апарат за джет-вентилация при ригидна бронхоскопия, обобщава специалистът.

Екипът на отделението по интервенционална пулмология е изграден от висококвалифицирани специалисти. Доц. Милена Енчева е специализирала във Франция и Германия, работи и защитава дисертационен труд в областта на интервенционалната пулмология. Д-р Христо Йорданов – началник на отделението, д-р Пламен Титоренков, д-р Георги Хинков и д-р Александра Червениванова имат дългогодишен стаж като бронхолози, сертифицарани са в различни ендоскопски процедури.

Надявам се да имаме възможност да проведем вече организираните курсове на обучение с участие на Европейската и Световната асоциации по бронхология, да бъдем висококвалифицирана база за обучение на бъдещи бронхолози и да създадем работеща мрежа от бронхологични центрове в България, казва в заключение доц. Милена Енчева..

Още по темата: общо новини по темата: 11878
09.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
предишна страница [ 1/1980 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Предаване "Цветовете на Пловдив"
Почина патриарх Неофит
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: