Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Геомагнитни бури удрят Земята този уикенд
Автор: Петя Кузева 16:58 / 16.12.2023Коментари (2)529
© Profimedia
Геомагнитни бури, причинени от слънчеви изригвания, се очаква да ударят Земята този уикенд и може да засегнат радиокомуникациите в някои райони, съобщи в събота Центърът за прогнозиране на космическото време на САЩ, информира ДПА. 

Американските специалисти очакват тези геомагнитни бури да бъдат част от категориите G1 (малки) и G2 (умерени). Прозата е, насочен към Земята компонент на този слънчев поток, да удари нашата планета във втората част на деня в събота, посочва американският център, цитиран от Agerpres и Digi24. Конкретно в България трябва да вземем предвид и часовата разлика с континента отвъд Океана, напомня "Фокус".

Ефектите му ще продължат да се проявяват до неделя. Бурите от категория G2 могат да доведат до необходимостта от коригиране на ориентацията на космическите апарати, според същия център в Съединените щати. Освен това някои безжични комуникации на по-високи географски ширини може да бъдат засегнати. Електрическите трансформатори също могат да бъдат повредени и полярното сияние може да се види както в южните, така и в северните полярни региони. 

Геомагнитните бури се причиняват от така наречените "коронални изхвърляния на маса" (CME). Те изхвърлят в космоса плазмени облаци, съставени от електрони, протони и атомни ядра. 

Слънчевите изригвания са мощни експлозии на енергия. "Слънчевите потоци и изригвания могат да повлияят на радиокомуникациите, електрическите мрежи, навигационните сигнали и да представляват риск за космическите кораби и астронавтите", казват от NASA. Според същия американски център в четвъртък са отчетени най-силните полярни изригвания, регистрирани досега. 

Тези изригвания прекъснаха някои безжични комуникационни мрежи в четвъртък. Слънчевата активност се увеличава от декември 2019 г. Слънцето периодично преминава през цикли от около 11 години, през които изпитва повече или по-малко активност. Настоящият слънчев цикъл наближава своя пиков период.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 17.12.2023 г.
0
 
 
Не знам,що за бури са това през ден..но ми се отразяват много зле.Скача ми кръвното на макс и имам странни световъртеж.
Aнонимен
на 17.12.2023 г.
0
 
 
Как така всеки ден ни връхлита тези магнитни бури не знам. Повечето хора мислят че се пробва 5g мрежата как работи.Има една Божия заповед.НЕ ЛЪЖИ
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: