Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Георги Георгиев: Проблемът с кадрите в туристическия бранш е дългогодишен
Автор: Цвети Тончева 11:00 / 29.05.2023Коментари (0)417
©
Проблемът с кадрите в туристическия бранш е дългогодишен. Добре подготвените хора не искат да работят сезонно, а целогодишно. 80% от хотелите и ресторантите по Българското Черноморие не могат да си го позволят. Това каза Георги Георгиев – строителен инженер, хотелиер и заместник-председател на БИСА, в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“. 

Така стигаме до ситуацията да внасяме работници от чужбина. Водят се преговори с конкретна агенция за внасяне на работници дори от Непал, Бангладеш и Индия, допълни той.  

Той разказа, че персоналът в неговия апартхотел се състои от около 30 човека, основно българи, но има и украински, и сръбски граждани. "Въпреки че ни тежи, задържаме част от персонала целогодишно, за да можем да си позволим да имаме съответното ниво и качество“, отбеляза Георгиев.  

"Добре подготвените и квалифицирани млади хора в туристическия бранш отидоха да работят в дестинации, където заплащането е много по-добро – в европейските средиземноморски курорти или в Дубай, например“, посочи Георги Георгиев.  

По думите му повечето от украинските граждани, останали у нас, са добре квалифицирани, но държавата не прави достатъчно за тяхното интегриране. 95% от тях са майки с деца или възрастни хора с инвалидност. Тези хора имат право да работят, но така губят правото си на държавна помощ, обясни той. "Ако една майка иска да работи и да се интегрира, тя среща два основни проблема – че ще я изгонят от мястото, където е настанена, ако е в държавна база, и че не може да намери заведение, в което да остави децата си, за да може да работи“, обясни Георги Георгиев.  

Има и много руски граждани, емигрирали от Руската федерация, които притежават имоти у нас и искат да работят тук. Издаването на работна виза обаче продължава понякога повече от 6 месеца, каза още Георгиев. "Много трудно се изпълнява, за много кратки срокове – временна заетост от 6 месеца. Това се отнася и за турските и сръбските граждани“, посочи той и подчерта, че процедурата по издаване на работна виза за сезонна работа трябва да бъде облекчена.  

Георгиев заяви, че се завръщат туристите от Чехия, Словакия и Полша. Очакванията на бранша са за по-силен сезон от предпандемичната 2019 г., но по думите му към момента няма такива индикации. "Силни се очертава да бъдат юни и септември, когато сме с по-ниски цени, докато юли и август все още не са добре запълнени“, поясни той.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: