Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Георги Киряков: Скандалът с машините провокира хората да излязат да гласуват
Автор: ИА Фокус 20:59 / 29.10.2023Коментари (0)368
©
Скандалът с машините очевидно провокира доста хора да излязат да гласуват. Разликата в момента между първия и втория, поне според прогнозните проучвания е огромна. Това каза политологът Георги Киряков в изборното студио на Радио "Фокус“. 

Това обаче се отнася единствено за избирателите в столицата, не и в страната, отбеляза той. "София не е България. София не е лакмусът за това какво ще се случи в страната на следващи предсрочни или редовни парламентарни избори“, допълни политологът.  

Ниската избирателна активност според него е резултат от много фактори. Сред тях са апатията и отражението на случващото се в политиката на национално ниво върху обществото. "Ако имаме постоянни скандали, недоразумения между основните партии, които участват в некоалиционното мнозинство, ако имаме постоянни препирни между политическите лидери в рамките на управляващите и в рамките на опозицията, е нормално хората да реагират по този начин – с нежелание да упражняват правото си на глас. Петъчният скандал също допълнително катализира в хората усещането, че нещо не върви в избирателната система на страната, включително и в демокрацията, и не е особено прагматично да се гласува. Да не говорим, че днес беше хубав ден – мотив хората да не отидат да гласуват. Но основна причина е, че вероятно няма кандидати, между които да се избира реално“, изброи Георги Киряков. 

Твърдите ядра сред избирателите никога не са решавали резултатите от изборите, отбеляза политологът. Единствено мобилизацията и мотивацията на хората да гласуват могат да бъдат индикатори за промяна. "Твърдите ядра само бетонират позициите на отделните партии в изборни условия и между избори. Те решават частично проблема на партиите, но не решават проблемите на обществото. Те се ползват винаги за установяване на това кой каква тежест ще има в политиката и колко власт ще може да придобие.“ 

Георги Киряков очаква, че новият кмет на столицата ще бъде от партия, различна от досега управлявалата. Ако на балотаж отидат Васил Терзиев и Ваня Григорова, той е категоричен, че Васил Терзиев ще бъде новият кмет на София. "Тук въпросът обаче е в съотношението на силите в Общинския съвет. Според екзит половете ще имаме доста висок резултат на ПП-ДБ и "Спаси София“, което означава, че е възможно за първи път от много години в София да няма нужда ГЕРБ да бъде в някакво мнозинство, ако влязат и други партии, с които ПП-ДБ и "Спаси София“ могат да направят коалиции и имат 31 общински съветника. Това ще е фундаментална промяна в София-град и е важно от гледна точка на това, че може да се демонстрира, че е възможно да има друг модел на управление на голям град“, коментира Киряков. 

Йоланда ПЕЛОВА

Ива ДОЙЧИНОВА






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Бум на коклюш в България
България и Войната в Украйна
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: