Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Георги Захариев: До две-три години очаквам да можем да ползваме дигиталното евро
Автор: Рени Томович 14:17 / 29.03.2023Коментари (0)444
© Фокус
Дигиталното евро е следващата стъпка, естественият еволюционен механизъм, по който хората ще могат да се разплащат чрез всякакви дигитални устройства. Това каза Георги Захариев, главен изпълнителен директор и съосновател на Finance Academy в предаването "Човекът на фокус“ на "Фокус“. "Кога ще влезе виртуалното евро е технологичен въпрос. Според мен виртуалното евро ще се опитат да го въведат колкото се може по-бързо от политическа гледна точка и в същото време от административна гледна точка ще има колкото се може повече спънки. Така че това е някакъв баланс – политиката иска, а администрацията няма да може. Може би до две години, две години и нещо – три, бих заложил аз до момента, в който ще можем и ние самите да го ползваме.“

Дигиталното евро е равностойно на физическото, но с него ще може да се оперира само през нашия дигитален банков акаунт, гарантиран от ЕЦБ. Транзакциите ще минават през блокчейн технология, а не през междубанковите трансфери, които се случват в момента, обясни той. "Блокчейн в основата си е една от революциите за последните 12 години. Самата технология представлява децентрализация и автоматизирана валидация на това дали дадена транзакция се е случила. Това означава, че тази транзакция не може да бъде дублирана и открадната“, поясни Захариев.

Той подчерта, че криптовалутите сами по себе си са изцяло анонимни и децентрализирани. И цифровите валути, и криптовалутите използват блокчейн технология, но едните са напълно децентрализирани, а другите – върху частен блокчейн, използван от конкретна държава или конкретна банка. "Едното е напълно проследимо, а другото – не. Никой не може да проследи какво се случва във вашите лични криптовалути, ако вие не дадете тази информация и достъп, докато дигиталните пари ще бъдат върху един частен блокчейн с цялата история върху всички транзакции. Ключовият въпрос е дали ще използваме блокчейн технологията за създаване на история, профили и да следим хората, или ще я използваме за повече свобода“, обясни Захариев.

Поради липсата на децентрализация, светът на криптовалутите все още не е синхронизиран и устойчив, няма конкретни правила, посочи експертът. "В този пазар има централизирани играчи, т.е. има много борси. Правителствата и законодателните органи целят да регулират тези борси, иначе пазарът регулира.“

По думите му криптовалутите не правят изключение от света на парите. Информираността за това как работят криптовалутите е първата и най-важна стъпка, преди да влезем в света им, подчерта Захариев. "При парите като цяло не трябва да бъдем толкова емоционални, но конкретно за криптовалутите моята препоръка е: бягайте от проекти, където хората ви казват "Тук за много кратък период от време ще те направим милионер“.

Към 2022 г. около 4% от световното население използва или притежава криптовалути. "Основната група хора, които се възползват от криптовалутите, са хора на 20 до 30 и няколко години. Т.е. младото поколение е много отворено към тази тема, а щом те са отворени, можем да предположим, че това е част от бъдещето“, смята Захариев.

Още по темата: общо новини по темата: 12
15.04.2024 »
15.09.2023 »
08.09.2023 »
25.08.2023 »
21.07.2023 »
02.06.2023 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Заловиха рекордно количество хероин на Капитан "Андреево"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: