Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Геройствата на опълченците на Шипка продължават и след Освобождението
Автор: Екип Ruse24.bg 22:17 / 31.03.2024Коментари (0)1260
©
Всички сме наясно с героичните деяния на българското опълчение по време на Руско-турската Освободителна война. Те се виждат в боевете на Шипка, където те играят ключова роля за нашето Освобождение. Въпреки това, рядко обръщаме внимание на съдбата на тези герои след края на войната. Невъзможно е да разкажем за всеки един от тях, но ще споделим историите на някои от най-изтъкнатите ни опълченци.

Какво се случва с героите от Шипка след Освобождението

Множество опълченци не само продължават, но и разширяват своите познания във военните науки. Докато някои достигат до звания като генерали, други избират различни области за развитие.

Ето кои са най-емблематичните фигури сред тях:

Генерал Андрей Блъсков

Той е брат на известния поет Илия Блъсков. След края на войната, той успешно завършва военна академия в Русия. Впечатлява с изключителна храброст по време на Сръбско-българската война, където се изправя срещу числено по-силната Дринска сръбска дивизия. Активно допринася за смъкването на Батенберг от трона, което води до изгонването му от армията. По-късно е реабилитиран.

Генерал Никола Генев

Участвал активно във военни действия от Априлското въстание до Първата Световна война, този голям българин е заловен и измъчван от османските власти след събитията от 1876 година. Въпреки това, след Освобождението, той успешно завършва своето военно образование в България. Проявявайки изключителни умения и лидерство, той се отличава по време на войната със Сърбия през 1885 година и по време на Балканските войни, където успява да вземе в плен корпуса на Явер паша. Също така, той е сред българските офицери, подписали протестно писмо до цар Фердинанд, изразяващо несъгласие с влизането на България в Първата световна война на страната на Централните сили.

Генерал Данаил Николаев

Това име е сред най-прочутите. Той достига до най-високото отличие в армията - званието "генерал от пехотата". Неговата ангажираност в политиката без съмнение спомага за неговото бързо възходящо развитие във военните среди. Има значителен принос в потушаването на бунтовете, последвали опита за преврат срещу Батенберг, като военен министър. Освен това, пак като военен министър, той оглавява подготовката на страната за Балканските войни между 1907 и 1911 година.

Петър Алексиев

Той е потомък на бесарабски българи. След Освобождението, продължава своята военна кариера в Русия, като внимателно наблюдава събитията в България.

Стефан Кисов

Той е сред спасителите на Самарското знаме и продължава военната си кариера и след Освобождението. Въпреки това, заради антируската политика на Регентството, той бива уволнен от армията през 1886-1887 година.

Петър Кунчев

Един от братята на Васил Левски, който за съжаление умира млад от туберколоза през 1881 година. Последвалите години след Освобождението се оказват тежки за него, с ограничени възможности да си изкарва хляба. Благодарение на подкрепата на Найден Геров, обаче, той си намира работа като стражар в Карлово.

Димитър Петков

Вероятно най-изтъкнатият опълченец. Той губи едната си ръка в боевете на Шипка. След Освобождението на България, се посвещава на политиката и достига до върховете на властта като кмет на София и министър-председател. Неговият живот трагично завършва след атентат през 1907 година.

Коста Паница

Близък приятел на Стефан Стамболов, той се оказва в разногласие с него относно политиката му спрямо Македония. Възприемайки Фердинанд за узурпатор, той предприема стъпки за организиране на контрапреврат срещу него. Заловен за това си действие и осъден на смърт.

Олимпий Панов

Активно ангажиран в борбата за национално освобождение, той играе видна роля по време на войната със Сърбия след 1878 година, като е един от факторите за победата при Сливница. След участие в преврата против Батенберг през 1886, е арестуван и по-късно интерниран в Ловеч, а след това екстрадиран в Румъния. Въпреки препятствията, той не спира да се стреми към активно политическо участие в България и дори се опитва да организира въстание - Русенският бунт през 1887. След като пристига в Русе, за да застане начело на въстанието, е заловен и екзекутиран.

В заключение, разглеждаме най-известните участници в битките при Шипка. Очевидно е, че техният път не е бил лек дори и след извършените геройства. Въпреки това, е наложително да отдадем дължимото признание на тези храбри българи, чиито усилия са в основата на завоюваната свобода на нашата страна, припомня actualno.com.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Наводнения 2024
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: