Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Гешев: Необходимо е адекватно законодателство за борба с престъпността
Автор: ИА Фокус 13:47 / 14.03.2023Коментари (0)361
©
"Ако няма реална правна реформа в областта на наказателното право и процес – промени в Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс, които да са адекватни на съвременните обществени отношения и сходни на процедурите в страни като Германия, Италия и други европейски държави, ще продължаваме да говорим за проблеми като домашното насилие“, заяви днес главният прокурор Иван Гешев, съобщават от пресцентъра на прокуратурата. Той участва в откриващата среща по проект "Информиране – разследване - защита: противодействие на насилието срещу жени“, която се проведе в Националната следствена служба (НСлС).

Главният прокурор акцентира върху липсата на законодателни инициативи и реални промени, които да отговарят на ръста при различните форми на престъпност. "Виждам, че акцентът на Министерство на правосъдието в момента е да внесат един закон, който по същество представлява извънредно законодателство. Насърчавам ентусиазма на министъра на правосъдието г-н Зарков в борбата му с българската прокуратура, явно така разбира "върховенството на закона“. Но насърчавам и да се заеме с реалните проблеми, които стоят пред българските граждани и пред народа“, допълни Иван Гешев.

Проектът за противодействие на насилието срещу жени, който се реализира в партньорство между Камара на следователите в България, Юридическия факултет на Университета в Осло и Фондация "Рисърч&Трейнинг пойнт“, предвижда запознаването на магистратите с добрите практики в ЕС. Проектът се финансира по Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 г.

Главният прокурор Иван Гешев определи проекта като стъпка в правилната посока. "Ние искаме кардинална промяна в интерес на българските граждани и обществото. Надявам се това да искат и българските политици, макар че изпитвам съмнения по този въпрос“, посочи главният прокурор. Той обърна внимание, че само за изминалата година досъдебните производства и преписките за случаите на домашно насилие в най-голямата прокуратура в страната - Софийска районна прокуратура, са се увеличили с над 10 %.

В същото време като положителна тенденция, Иван Гешев определи факта, че все повече жертви на домашно насилие имат смелостта да потърсят помощ и подкрепа от полицията и прокуратурата. "Може да разчитате на прокуратурата в борбата с домашното насилие и насилието срещу жени“, посочи главният прокурор.

В срещата участваха още заместник главният прокурор и директор на НСлС Борислав Сарафов, заместник-директорът на Националното следствие Ясен Тодоров, председателят на Камарата на следователите в България Петко Петков, членове на Висшия съдебен съвет, служебният заместник министър на правосъдието Мария Павлова.

Борислав Сарафов заяви, че противодействието на престъпленията, извършени в условията на домашно насилие, изисква съвместни усилия между институциите и гражданското общество. Той подчерта, че насилието над жени често е свързано и с други престъпления като трафика на хора. "Знаем колко е важно да се защитят жертвите на насилие, особено жените. Убеден съм в полезната стойност на проекта и пожелавам успех на изпълнителите“, заяви Борислав Сарафов.

В рамките на откриващата среща дейностите по проекта бяха представени от неговия ръководител проф. д-р Георги Петрунов, Николай Янев, ръководител на изследователския екип, и Мира Иванова, експерт от програма "Правосъдие“ на Норвежкия финансов механизъм.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Катастрофи в България
Бум на коклюш в България
Закупуване на самолети F-16
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: