Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Гешев има 3 дни да изненада политиците, но не с арести, а с ход към Конституционния съд
Автор: Екип Ruse24.bg 22:54 / 21.05.2023Коментари (0)359
© 24 часа
Иван Гешев, когото бившата правосъдна министърка Надежда Йорданова описа в неделя по БТВ като “опасен за държавността и съдебната власт, а не за определени политици", е 100% вече убеден, че атентатът срещу него е целял той да бъде убит.

Затова според най-близкия му кръг две важни събития са мотивирали главния прокурор да се подготви за продължителна и изтощителна битка. Първото е едно писмо от 18 реда, за което Гешев май намекна, разкъсвайки публично пред камери и журналисти своята оставка в понеделник, 15 май.

Не е ясно кой е подателят, предупредил го, че вятърът духа, и ако Гешев иска комфорт за себе си и семейството, да си тръгне точно на тази дата - 15 май, в 10 часа.

А че вятърът задуха силно срещу настоящия главен прокурор, се усети и в петък, 19 май, когато след среща между лидерите на ГЕРБ и на ПП-ДБ, в която участваха Мария Габриел, Бойко Борисов, Христо Иванов, Кирил Петков, Асен Василев, Владислав Панев, Атанас Атанасов и акад. Николай Денков, в пленарна зала бе направено предложение да се съкратят сроковете по промените в НПК и Закона за съдебната власт. То беше подкрепено от ГЕРБ, ПП-ДБ, ДПС и ИТН

Така текстовете, с които се въвежда механизмът за контрол върху главния прокурор и се намаляват на 13 нужните гласове за освобождаването му от ВСС, може да бъдат гледани на второ четене още този четвъртък или петък.

Това точно е второто събитие, което Иван Гешев е приел вероятно като важен мотив да се бори за своя пост, въпреки че политическият елит сякаш е солидарен да го събори спешно оттам.

Предният ден - четвъртък, беше особен ден за властите и медиите в София. Самият Иван Гешев излезе в отпуск по “лични причини", остави за и.д. една от дамите в своя екип, а не новия си голям враг Борислав Сарафов. Въпреки че е в почивка, първият обвинител отиде в парламента, за да усети на място какво му готви елитът

Някои видяха в това коварен ход прокуратурата да изпълни това, за което в държавата се говори.

А какво беше очакването? От една страна - още в петък неофициално всякакви лагери откъм прокуратурата предричаха поне две искания за отнемане на имунитет на двама лидери от двете първи политически сили, както и обвинение към ценен кадър до президента Румен Радев.

Това бе обсъждано трескаво в няколко точки - в парламента, в Съдебната палата, в президентството, в партийни централи, припомня "24 часа".

Сайтове първо започнаха с намеци, после с имена, а накрая с ругатни и подозрения, че някой някого е изплашил. По този начин спешно в петък в парламента два часа тайно ГЕРБ и ПП-ДБ слепили с омраза помежду си бъдещото правителство, а Гешев се бил притеснил от единомислието.

Никой нито опровергава, нито потвърждава подобни действия или бездействия. Така очакванията от всички страни за трус в държавата останаха за тази седмица.

Това, което депутати в петък обаче свършиха за минути буквално в пленарната зала, бе точно промяната, която позволява бързо приемане на промените в законите и вече с 13 постижими гласа, а не с трудните 17 главният прокурор да бъде отстранен от поста. Поправките може да бъдат обнародвани в “Държавен вестник" още на 30 май.

Известни юристи обаче видяха в подобно политическо единомислие сериозен пропуск.

Ако на 30 май, вторник, се появят окончателните промени за онези постижими 13 гласа, които да съборят Гешев, то главният прокурор има 3 дни, за да реагира. В смисъл - да сезира Конституционния съд. А той има от един месец до много повече да формулира кое е законно и кое - не.

През цялото това време Иван Гешев остава главен прокурор и може да предприема каквото реши за правилно. Да иска имунитети, да арестува, да говори, да мълчи или да стане политик.

Още по темата: общо новини по темата: 351
26.01.2024 »
25.08.2023 »
10.08.2023 »
20.07.2023 »
19.07.2023 »
14.07.2023 »
предишна страница [ 1/59 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
Изграждане на Национална детска болница в София
Великден 2024 г.
Почина актьорът Матю Пери
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: