Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Гешев в Брюксел: Има опити за овладяване на съдебната власт чрез политически призиви за "реформа"
Автор: Екип Ruse24.bg 09:55 / 23.03.2023Коментари (0)448
©
Предизвикателствата пред върховенството на правото в България обсъди главният прокурор Иван Гешев в рамките на втория ден от работното му посещение в Европейския парламент в Брюксел. Като най-съществен риск пред върховенството на правото в България главният прокурор изтъкна опитите за овладяване на съдебната власт чрез политически призиви за прокарването на "реформа", при която отсъства мнението на магистратите и която не е съобразена с конституционната уредба, информират от Прокуратурата.

"В обществото се налага погрешна представа за съдебна реформа, която в крайна сметка води до допълнителна дестабилизация на съдебната система", каза Иван Гешев.

Главният прокурор и Сергей Лагодински, евродепутат от групата на Зелените/Европейски свободен алианс, заместник-председател на Комисията по правни въпроси и член на Мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права на ЕП, обсъдиха начините, по които българската държавата и в частност прокуратурата пресичат опитите за прокарване на чужди интереси в страните от Европейския съюз, включително и в България. В тази връзка бе обърнато внимание на активната работа на прокуратурата по разследване на неправомерно предоставяне на български паспорти на чужденци срещу инвестиции - т.нар. "златни паспорти".

Сергей Лагодински открои важността за това всеки магистрат свободно да упражнява своите правомощия по закон и за недопускане на неправомерен натиск при преследване на извършителите на престъпления, което е гаранция за утвърждаването на върховенството на закона. От своя страна Иван Гешев увери европейския депутат в своята решителност да продължи да отстоява независимостта на българските магистрати, като им се гарантира работа в необходимите условия, при недопускане на намеса във вътрешното убеждение на отделните прокурори и следователи, което е сред водещите приоритети в мандата му на главен прокурор.

В тази връзка Иван Гешев сподели примери, свързани с актуални наказателни производства, в рамките на които са събрани данни как криминално проявени и обвиняеми лица правят опити за въздействие върху работата на магистрати.

Рисковете пред отстояване на независимостта на магистратите бе водещ акцент в разговора на главния прокурор Иван Гешев с Йерун Ленарс, координатор на групата на ЕНП в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. Главният прокурор посочи, че поради отстъпление от върховенството на правото България се нуждае от засилване на европейското присъствие у нас. Това би имало ефект и на преграда пред опитите за прокарване на чужди интереси, включително и руски, които целят промяна на евроатлантическата ориентация на страната. Иван Гешев отбеляза, че страната от дълго време се намира в политическа и конституционна кризи, които са довели до компрометиране на институциите и тяхната стабилност. Извън функциониращите си мандати или с непълни състави са редица органи, някои от които са част от съдебната власт.

Представителят на Европейския парламент прояви интерес към последиците у нас от закриването на специализираното правосъдие. В отговор главният прокурор сподели, че за съжаление са се потвърдили предупрежденията, които съдебната власт е излагала още при обсъжданията на законопроектите по закриване на специализираните съд и прокуратура. Налице са негативни тенденции за повишаване нивата на престъпността и в същото време намаляване на броя на разследванията срещу организираната престъпност. Като негативна последица от закриването на органите на специализираното правосъдие главният прокурор Иван Гешев посочи и прекратяването на специализацията в работата на магистратите. Според Иван Гешев това е довело до отстъпление от постигнатото от България като страна член на ЕС в сферата на правосъдието. "Въвеждането на специализирано правосъдие в България по подобие на други европейски държави бе ефективен метод за изграждането на орган с национална компетентност, с който се преодоляваха местни зависимости и произтичащите от това пречки пред ефективното преследване на организираната престъпност и корупцията“, разясни Иван Гешев.

Главният прокурор запозна Йерун Ленарс с предприетите от прокуратурата мерки по недопускане употребата на т.нар. "златни паспорти“ за заобикаляне на наложените спрямо Русия и трети страни санкции. Иван Гешев подчерта, че на компетентните органи са възложени извършването на проверки на издадените паспорти, като за резултатите са били уведомени президентът и министърът на правосъдието за предприемане на съответните действия по компетентност.

Във втория ден от работното си посещение в ЕП Иван Гешев проведе разговор и с Ришард Чарнецки от Групата на консерваторите и реформистите. В рамките на срещата бяха обсъдени въпроси, свързани с върховенството на правото в България, както и случаи, поставящи в риск правовата държава и европейските ценности.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
"Времеубежище" на Георги Господинов спечели "Букър"
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
"Уроците на Блага" с Кристален глобус
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: