Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Гимназия усвоява стотици хиляди левове, а си слага вестници вместо щори
Автор: Екип Ruse24.bg 10:28 / 14.12.2015Коментари (0)319
©
Въпреки стотиците левове, похарчени за ремонт на Пазарджишката математическа гимназия, децата учат в мизерни условия. Родители имат съмнения за сериозно отклоняване на средства, съобщава bTV. През 2011 година ремонтират Математическата гимназия в Пазарджик за повече от половин милион лева. Оттогава не спират нови и нови плащания за поправки на сградата.

"Фирмата, която е извършила големия ремонт през 2011 година, през 2012-а година отново прави ремонт за 42 хиляди лева без ДДС. Тоест по ЗУТ минималната гаранция е 5 години. Какво излиза - че се прави ремонт върху ремонта", обясни Георги Карабойчев, председател на съвета на настоятелите на гимназията.

По думите му след запитвания учители не знаят такива ремонти да са правени 2012-а и 2013.

"Ремонтът, който е извършван, съответно е за определен вид дейност. Не е цялостен ремонт. След това се налага да се извършат така наречените "текущи ремонти". Те не повтарят дейностите, които са извършвани от така наречения "голям ремонт", увери директорът на училището Ангел Велков.

По закон всяка учебна година трябва да се отделят по 25 лева на ученик за подобряване на материално-техническата база.

"Ученици, казват, че им изпадат на клавиатурата бутоните. А са математическа гимназия! Също така - на прозорците, вместо щори се слагат вестници и списания", посочи Карабойчев.

Директорът признава, че пари за щори няма, но те не били приоритет така или иначе. "И все пак, за да се създаде някаква обстановка, закупуваме хартия, действително, и закнижваме прозорците през летните месеци, но в никакъв случай не може да се каже, че не се поддържа тази сграда", каза той.

Родителите недоумяват и как в две поредни години са изхарчени над 16 хиляди лева за "книги и научно-изследователска дейност", след като в училището няма библиотека. Според директора обаче става въпрос за средства за безплатни учебници за 5-и, 6-и и 7-и клас.

Разгорещени спорове предизвиква и училищният мажоретен състав. Според настоятелството било непрозрачно как се изразходват даренията за него.

"Ние получаваме дарения в негова полза, искаме да предадем сумата. Госпожа Петрунка Маргинова е ръководител на този състав - попитахме дали има някаква законова регистрация или заповед на директора, тя каза, че няма", посочи Карабойчев.

"Каквито дарения сме получавали за мажоретния състав минават през училищното настоятелство и се отчитат по надлежния ред", категоричен беше директорът.

До месец Районната прокуратура в Пазарджик трябва да се произнесе дали да бъде образувано досъдебно производство по сигнала, подаден от училищното настоятелство на пазарджишката математическа гимназия.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: