Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Глад за служители обхвана държавната администрация
Автор: Екип Ruse24.bg 13:01 / 31.03.2014Коментари (5)558
©
Истински глад за служители е обхванал държавната администрация, става ясно от обявите в специализирания регистъра с вакантните длъжности към сайта на Министерския съвет. Само до средата на април отворените конкурси в централната администрация и структурите към нея са около 200 - цифра, която не е достигана от доста време.

Кадри се търсят по всички етажи на бюрократичната машина и в цял куп ведомства.

Сред примамливите обяви са 12 за попълване на свободни позиции в министерствата. Заплата до 2450 лв. например обещават за квалифициран експерт към Министерството на регионалното развитие. Одобреният мераклия за длъжността ще трябва да поеме част от дейностите в дирекция ГРАО, която се очаква да бъде затрупана от работа покрай европейските избори през май. С възнаграждение над 2000 лв. може да се уреди и доказан одитор, който да се захване със сметките в Министерството на културата. До около 1600 лв. пък предлагат в здравното ведомство за шефски длъжности в две дирекции.

Най-голяма криза за кадри има в администрацията на затворите, които са пуснали 50 обяви за спешно набиране на служители в няколко подразделения в страната. Освен надзиратели се търсят и зъболекари, които да се грижат за прибраните на топло престъпници срещу заплащане от 829 лв. на месец.

Митниците също набират експерти, макар за позициите там възнаграждението да е по-скромно - по около 700 лв. Квалифициран служител се търси и за дирекция "Контрол и правни дейности" в комисията по хазарта. Държавната комисия по енергийно и водно регулиране също е обявила конкурс - за шеф на дирекция "Контрол и решаване на споровете".

Проблемът с текучеството на кадрите е специално изведен в Стратегията за развитието на администрацията до 2020 г., която правителството прие наскоро. В нея се отбелязва, че през последните години между 8 и 25 на сто от чиновниците напускат работа. Основната причина е, че ведомствата нямат ефективни механизми за задържане на квалифицирани служители, които отиват в частни фирми, привлечени от по-високи заплати или по-добри възможности за професионално развитие. В документа се отчита, че към края на 2012 г. в администрацията е имало 4797 незаети щатни бройки, които са 5,3 на сто от общата численост. Стратегията залага мерки както за подобряване образа на държавната служба за привличане на кадри, така и за повишаване на качеството на работата й. Специално внимание се обръща и на мерките за борба с корупционните практики. В тази връзка само преди две седмици Министерският съвет обяви обществена поръчка за провеждане на обучение на 1200 чиновници, за да могат ефективно да се противопоставят на порочните практики с рушветите.

Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+4
 
 
Факт в РЗС гр. София има много незаети длъжности на държавен служител. Зер софиянец за 400лв хваща ли се за разлика от Видин.
Aнонимен
на 31.03.2014 г.
0
 
 
как пък не,че и глад за клатене на крака...
Aнонимен
на 31.03.2014 г.
+6
 
 
Зъболекар на щат за затворниците. А ние, които сме извън затворите да си плащаме. Знаех си аз , че осигровки и данъци не трябва да се плащат!
+4
 
 
Горките, не смогват да се размножават.
+7
 
 
А нали казвахте , че трябва да се съкращава тази администрация ? Че то половината от хората , които могат да работят са в администрацията. Как ще има икономика тогава ? Парите не идват от нищоправене и разтягане на локуми по цял ден на държавна издръжка. Работете бе хора ! Еййй , няма оправия в България .
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
24 май: Ден на славянската писменост и култура
Намерено е тяло на мъж край Стара Загора, има задържан
Катастрофа с президента на Иран
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: