Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Глоба и за спътниците на пияните шофьори
Автор: Екип Ruse24.bg 11:53 / 25.02.2012Коментари (79)2115
© Ruse24.bg
Всеки пътник, който се качи в колата на пиян шофьор, също да бъде глобяван. Това е една от обсъжданите мерки в проектозакона за движение по пътищата, които дискутират в момента експерти в Държавно-обществената комисия по безопасност на движението, съобщи вчера председателят й Алекси Кесяков. Размерът на глобата все още не е конкретизиран - той може да е от 5 до 20 лева, посочи още Кесяков. Най-важното според него е да има промяна в поведението на водача, за което могат да влияят и пътниците. В случай че след санкция няма резултат, при повторяемост глобата може да бъде двойна.

"Ако някой беше спрял 23-годишния Данаил, който миналия Великден се качи в колата пиян и помете шестимата абитуриенти, тази трагедията нямаше да се случи", коментира още Кесяков, като допълни, че не глобата, а човешкият живот е най-важен. Полицейската практика показва, че именно при пътен инцидент най-често загиват пътниците, а пияният водач оцелява.

Друга важна промяна, която трябва да залегне според експертите в закона, е да се вземат книжките на шофьорите, катастрофирали на завои. През миналата година

139 души са намерили смъртта си, след като са се преобърнали или са се ударили челно в дърво.

"Ако катастрофираш на завой, означава, че си дал повече газ и съответно не можеш да прецениш кога да намалиш и кога да завиеш. Затова няма нищо лошо на такива шофьори да се вземат книжките

до явяване на проверочен изпит", коментира още Алекси Кесяков.

Експертите по пътна безопасност са на мнение, че голям процент от инцидентите на пътя стават заради отвличане на вниманието на шофьора, който пуши, яде или си настройва радиото, докато шофира.

"Тук идеята не е да ги глобяваме, а да разберат, че докато карат, трябва да са фокусирани само върху пътя и нищо друго. Ако на един акробат, докато ходи по въже, му звънне телефонът, какво ще стане според вас. С карането е същото", обясни още Кесяков.

Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
А ако пътува в такси с пийнал таксиджия?
0
 
 
Най-добре е всички пътници да станат катаджии и да ходят с дрегер в джоба си. Та като се качват на трамвая, първо да изпробват ватмана или ватманката да духа. Завоите виновни за челните удари в дървета. Дъвченето, радиото и късите поли също предпоставка за катастрофи. ОПРАВЕТЕ ПЪТИЩАТА И ВСИЧКО ЩЕ СЕ ОПРАВИ!
Aнонимен
на 26.02.2012 г.
0
 
 
Аз пък знам,че когато нещата в един бардак не вървят,не се сменят леглата а ку**ите.Ама на нас бардакът ни е ориенталски.Ни легла ни к**ви се сменят.
0
 
 
Само да попитам че не помня. Момчето от Симеоновград не караше ли bus с хяб от 16 ГОДИШЕН ако думите на хората са верни няко шеф е за затвор. А за глобите в много страни се глобяват заведенията в които са ти прибрали парите за алкохол и след това са те пуснали да се качиш на колата, но в Бг вината не е в този, който те налива, той само печели и ти гледа сеира. И другата простотия за завоите просто на тъпотии коментари не се правят. КАТ да мислят повече защото, това което правят сега си е само див популизъм без друга практическа цел. Андроид-ами няма кирилица и се извинявам.
0
 
 
хахха,хазната е празна-отново!-да я напилним...
Aнонимен
на 26.02.2012 г.
-2
 
 
Е, то без глоби защото неможеш да откажеш да се качваш или да предотвратиш някой да кара пиян. Ама като ти наложат глоби и ще започнеш да ги караш пияните да слизат, а не ти да слезеш и да кажеш - да се пребива, вко ми пука. Това нещо е измислено катаджиите да вземат пари не са мо от шофьора, но и от пътуващите с него. Вместо 50-100 лева, ще са вече 200-300...
0
 
 
Трябва ли да започнат да ни налагат глоби, за да се научим, да не се качваме при водач употребил алкохол ? Като гледам много от коментарите, отговорът е ясен !
Aнонимен
на 26.02.2012 г.
0
 
 
Ако катастрофираш на завои да се взима книжката,това е най голямата простотия,може да е хлъзгаво може да е изкочило нещо,може да е станало нещо след завоя,има сумати вариянти,ама такова ни е правителството
Aнонимен
на 25.02.2012 г.
+2
 
 
Ако компанията на убиеца в Симеоновград знаеше , че ще има наказание и за тях, децата щяха да бъдат живи!Тези от с.Крушевец, ако не бяха се качили при пияния, щяха да бъдат живи!Наказанието трябва да бъде еднакво за водача извършил нарушението и за пътниците участвали в нарушението!Глупаво е да се мисли, че ще се прилага и за МПС за общиствен превоз на пътници!
-1
 
 
А ми ако се возя в автобус ,колко мъни щеotidat w хазната.?
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Проблем с недостига и износа на лекарства
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: