Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Глоби до 10 000 лв. за немърливост относно язовирите
Автор: Екип Ruse24.bg 14:04 / 13.03.2012Коментари (3)1434
© Ruse24.bg
Правителството одобри проект на закон за изменение и допълнение на Закона за водите и предлага на Народното събрание да го приеме. Целта на предлаганите от кабинета промени е въвеждането на ясни правила за собствеността върху водната инфраструктура, осигуряване на техническа безопасност на язовирите, засилване отговорността на държавата при осигуряване достъп до питейна вода за населението и повишаване ефективността на ВиК операторите.

С новите текстове се дефинират отговорностите на държавните органи във връзка с контрола за техническото състояние на водностопанските системи и съоръжения, повишаването на отговорността на собствениците и ползвателите на им при прогнозирани опасни метеорологични и хидроложки явления и за осигуряването на сили и средства при възникване на критични състояния на съоръженията или бедствено положение.

Създава се Координационен съвет по водите, в който влизат министрите на околната среда и водите, на земеделието и храните, на икономиката, енергетиката и туризма, на регионалното развитие и благоустройството, на финансите, на здравеопазването, на вътрешните работи, на транспорта, информационните технологии и съобщенията и на образованието, младежта и науката. Съветът осигурява координация на дейностите, свързани с разработване на плановете за управление на речните басейни и за управление на риска от наводнения; финансирането и изпълнението на програмите от мерки за намаляване на вероятността и на неблагоприятните последици от наводненията; планирането, приоритизирането и изпълнението на мерки за осигуряване сигурността на язовирите.

Законопроектът предвижда министърът на регионалното развитие и благоустройството да поддържа единен регистър за всички съоръжения във водния сектор. Той ще одобрява също така краткосрочните и средносрочни програми за проучване, проектиране и изграждане на всички ВиК системи, а не само на тези, които са публична държавна собственост, както е в сегашната редакция на закона.

Предвижда се границите на обособената територия, обслужвана от съответния ВиК оператор, да съвпада с границите на административно-териториалната единица област. Това ще позволи икономия от мащаба при предоставяне на ВиК услугите, повишаване на ефективността, гарантиране на еднакво качество на услугата на всички жители в съответната област. Стопанисването, поддържането и експлоатацията на ВиК системите и съоръженията, както и предоставянето на ВиК услуги на потребителите ще се извършва чрез сключване на договор между асоциация по ВиК и ВиК оператор, действащ на съответната обособена територия. В случаите, когато има повече от един действащ ВиК оператор, се дава възможност договорът да бъде сключен с холдингово дружество, обединяващо действащите на съответната територия ВиК оператори, или дружество, образувано чрез преобразуване на ВиК операторите.

Проектът предвижда в срок от три месеца от влизане в сила на закона общините да уведомят съответните областни управители за избран от тях оператор, който да извършва дейностите по стопанисването, поддръжката и експлоатацията на язовирите - публична общинска собственост. За местата, където няма оператор, решение ще вземе Министерският съвет по предложение на министъра на земеделието и храните.

Контролът за техническото състояние и безопасност на всички язовири на територията на България и съоръженията към тях, независимо от собствеността им, се възлага на министъра на икономиката, енергетиката и туризма. За неизпълнение на предписания министърът може да забрани ползването на или достъпа до язовири, които се експлоатират при неспазване на изискванията за добро техническо състояние и безопасност, да разпореди извеждането от експлоатация или премахването на язовири, да забрани снабдяването с електрическа и/или топлинна енергия.

Предвидените глоби за неподдържане в добро техническо състояние и безопасност на язовирите и съоръженията към тях са от 1000 лв. до 10 000 лв., а за неизпълнение на предписания - от 1000 лв. до 20 000 лв.

С предложенията се цели осигуряване на контрол по техническото състояние и безопасността на всички язовири в страната с цел опазване живота и здравето на населението, минимизиране рисковете за икономиката и опазване на имуществото, интегрирането на политиките и координирането на действията на ведомствата, осъществяващи държавната политика в областта на водите, защитата при бедствия и различните отрасли на водния сектор.


Още по темата: общо новини по темата: 58
25.04.2012 »
30.03.2012 »
25.03.2012 »
17.03.2012 »
10.03.2012 »
29.02.2012 »
предишна страница [ 1/10 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 13.03.2012 г.
0
 
 
Тези глоби , ще се налагат ли персонално за държавни и общински служители, които пречат с действия или бездействия на собствениците на язовирите да се грижат за тях?
+1
 
 
Вероятно статията третира символични глоби за НЕМАРЛИВОСТ,проявена от разни МЪРЛЬОВЦИ.
+3
 
 
много ви моля,първо помислете,как се пише думата НЕМАРЛИВОСТ,пък след това пишете заглавието...толкова сте грамотни,че думи нямам!
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: