Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Големите намаления през януари изкушават потребителите
Автор: Екип Ruse24.bg 10:18 / 12.01.2024Коментари (0)654
©
След обилните трапези, големите подаръци и почивките в страната и чужбина, дойде време да свием бюджета си. Как обаче ни влияят сезонните намаления и може ли да пострада бюджета ни?

С първите дни на Новата година, започнаха и масовите намаления в магазините и онлайн платформите. Причината за тези оферти е разчистване на краната стока, предават от bTV. 

Психолозите доказват, че когато пазаруваме се повишава нивото на допамин, който е хормонът за чувство на благосъстояние.

"Тези големи цифри - 50-70%, ни влияят и започваме веднага да изчисляваме "О, това е много", често за съжаление тези проценти не отговарят. Хората сме внушаеми и нещо, което постоянно се повтаря - това е принципът на повторението, като реклами, които постоянно ни се представят по телевизията и масмедията, ни влияе и си казваме – "Да това е трендът“, някак си се вписваме, че сега е времето“, коментира психологът Ирина Драголова.

"Традиционно мислим, че "Черният петък" и преди Коледа са най-сериозните намаления. Но разчистванията в края на този сезон, всъщност генерират много възможности за извънредно харчене, защото се разчистват много количества от непродадена стока, тоест магазините за да се отърват от дадена стока, пускат много добри предложения и стоки“, посочва икономистът Адриан Николов.

Според икономистите инфлацията в този преиод до голяма степен се успокоява.

"Цялата 2024 годидна най-вероятно ще свършим с 3,50-4,50% за сравнение с есента на 2022 и 2023 година, когато инфлацията стигаше до 16-17%. Тоест инфлацията на практика е 3-4 пъти по-ниска от пика си.Все още при храните, при някои дълготрайни стоки например дрехите и обувките продължава да има по-сериозен възходящ тренд в цените“, коментира Николов.

Димитър Купенов е сред хората, които решават да заменят своя коледен подарък с друг електрически продукт за готвене.

"Според мен в България няма реални Черни петъци, така че по-реалните намаления наистина след Коледа и след празниците. Така че предпочитам да пазарувам януари месец“, споделя той.

"Зимата започва да показва отрицателните си температури, в сектора за отопление има най-много клиенти. Като голяма част търсят нещо, което не е много скъпо и след това да не излиза много като разход за ток, обръщат внимание на новите климатици“, коментира Йордан Вакъвчиев, управител на магазин за електроуреди.

Според търговците януари е сред силните месеци в годината.

"Традиционно за януари месец, в който има най-много имени дни естествено се търсят и персонални подаръци от вида на смартфони, лаптопи и конзоли“, допълва Йордан Вакъвчиев.

За някои клиенти купуването на стока на разсрочено плащане е вариант, който крие своите рискове.

"Зависи от конкретния момент с какви средства разполага човек, но предпочитам да не е на изплащане, защото това допълнително оскъпява продукта“, посочва Димитър Купенов.

"Повечето експерти на този етап очакват, едно повишение на лихвите в следващите 12 месеца, но това дали ще се реализират е плод на конкуренцията на банките“, казва икономистър Адриан Николов.

Освен черната и бяла техника, следващите най-търсени продукти са дрехите.

"В самия процес на купуване е повишаването на тази възбуда, за която е доказано, че променя дори и пулса на човек. Тя трае до 20 минути след направената покупка, след това нивото спада“, казва психологът Ирина Драголова.

За да не се стига до нарушаване на личния бюджет, експертите съветват да се избягват свръхзадължеността и бързите кредити.

Още по темата: общо новини по темата: 311
23.01.2024 »
14.01.2024 »
13.01.2024 »
08.01.2024 »
07.01.2024 »
05.01.2024 »
предишна страница [ 1/52 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Влизането на България в Шенген
Парламентарни избори 2024
Поскъпване на хранителните продукти
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: