Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Голям бум на компютърните престъпления в пандемията
Автор: Екип Ruse24.bg 09:35 / 19.02.2021Коментари (0)465
©
Всички компютърни престъпления бележат ръст в рамките на 3-4 пъти по време на пандемията и ГДБОП получава между 50 и 80 сигнала дневно. Спецполицаите са разбили няколко организирани престъпни групи, но пресичането на онлайн измамите и достигането до организаторите им е трудно. Това призна в студиото на "Тази сутрин“ по bTV директорът на дирекцията за борба с кибепрестъпността в ГДБОП комисар Владимир Димитров.

Той самият е бил атакуван с т.нар фишинг имейли – легитимно изглеждащи съобщения, които опитват да накарат потребителя да отиде на фалшив сайт, който имитира финансова институция и през който се крадат банкови данни. Това е и едно от най-разпространените престъпни начинания в мрежата.

Комисар Димитров не е разкрил подателя на съобщенията: "За съжаление, кибепрестъпниците знаят много добре как да се анонимизират. Използват компрометирани компютри и сървъри в чужбина, за да разпращат фишинг имейли“.

Много масови са и опитите са измама в онлайн платформи за обяви – престъпници се целят в потребители, които продават различни стоки втора ръка. Ако някой ви предложи да комуникирате извън платформата (например в чат програма) и настоятелно иска номера на банковата ви карта, валидността ѝ, името на пластиката и кода за сигурност или ви праща линкове към "платежни системи“, от които да си изтеглите парите още преди да сте пратили стоката – това е сигурна измама.

За съжаление, около 10% от атакуваните биват успешно ударени, посочи комисар Димитров. "Социалните мрежи и имейлите са чудесна възможност за нас да комуникираме, но в тях в пълно с хора, които искат да ни вземат парите“, отбеляза той.

От началото на годината има 10 спецоперации по линия на киберпрестъпността, има и задържани. Основна част от тях са свързани с детска порнография, но също има и "мулета“, на чиито сметки са превеждани пари от компютърни престъпления, извършвани в Европа и САЩ.

Пресичани са и опити за измами по линия на коронавируса, включително и с ваксини.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Предаване "Цветовете на Пловдив"
Почина патриарх Неофит
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: