Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Голям интерес има към тази професия, жените обаче не са много доволни
Автор: Екип Ruse24.bg 10:59 / 24.07.2022Коментари (1)486
©
Увеличават се желаещите да работят като професионални шофьори и по-специално - на товарни автомобили. В Пловдивско те са двойно повече; вероятната причина е несигурната икономическа обстановка. Хората разказват, че търсят варианти за преквалификация, в желание да получават по-високо възнаграждание.

Съпругът на Йовка е международен шофьор от 17 години. Идеята да станат колеги е негова и тя спонтанно се записва на курс. Взима изпитите от първия път.

"Не ме е виждал, когато ми беше изпита.. беше тук, но когато започна, нямаше как, аз тръгнах вече на градско, нямаше как да ме види. Ще ме види в камиона как управлявам", заяви Йовка Александрова.

Доскоро Йовка е служител в производство за части за автомобили. Първият ѝ курс ще бъде през септември, когато с мъжа й ще се сменят зад волана на камиона.

"Той по 90, по 70 дни не се прибира вкъщи, друго си е да сме заедно и заедно да караме", каза Йовка Александрова.

В сравнение с предишни години двойно повече са курсистите, които се записват за професионална категория. В една от пловдивските школи забелязват и голям ръст на обучаващите се за мотокаристи, автокранисти или водачи на пътно-строителни машини.

"Това е една възможност да изпълнявате две длъжности. Ако работите в склад и имате право да работите и на мотокара, вие можете да повишите своето възнаграждение", каза пред БНТ Василка Гавазова, управител на школа.

Въпреки повишеното търсене, в Пловдив цената на курсовете за момента е около 900 лева. Очаква се в скоро време да има увеличение с минимум 20 процента.

"Имаме повишаване на всяка една услуга която ползваме като разходи и това оказва влияние към цената към крайния потребител", каза Василка Гавазова.

Въпреки повишения интерес към професията на международните шофьори, в бранша все още има стотици вакантни места. По данни на Съюза на международните превозвачи се търсят близо 3000 души.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Моите съболезнования, г-н Александров.24/7 с жена си в къщи е проблем, да не говорим за 4м2 кабина.Абсолютно нездравословно за нито един от двамата. Някой няма да издържи на дудненето и ще "изпуши". Развода ще е един от благоприятните изходи. Дано се разколебаете!
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: