Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Голям проблем с пчелите, пчеларите са на ръба!
Автор: Екип Ruse24.bg 11:40 / 18.02.2021Коментари (0)545
©
Готовност за национален протест заявиха представители на Националния браншови пчеларски съюз и Сдружение "Български свободни пчелари“. На пресконференция днес от организациите ще представят искането си за водене на адекватна по думите им политика от страна на Министерството на земеделието за изследване на причините за високата смъртност сред пчелите и промените в Закона за пчеларството.

"Високата смъртност сред пчелните семейства последните години е главният проблем пред нас, този проблем обаче сякаш не съществува пред отговорните институции (Българската агенция по безопасност на храните), които го обясняват само с климатичните причини, което е като щрауса, който си е скрил главата в пясъка", коментира в "Преди всички" по БНР Сребрин Илиев, председател на Националния браншови пчеларски съюз.

По думите му този проблем, освен преките финансови загуби на заетите в сектора, води и до невъзможност да се осигурят  пчелни семейства, които да опрашват културите - това води пък от своя страна до намаляване на биоразнообразието."Този процес за повишаване на смъртността е валиден за всички опрашители (не само медоносната пчела) и ЕК го постави на дневен ред - да опазваме опрашителите" , посочи Илиев.

Илиев каза още, че в момента смъртността е катастрофална, на места тя е 80 на сто. "За компетентния орган този проблем не съществува - тоест ние пак ще получим твърдения, че никой не е регистрирал тази смъртност. А проблемът трябва да се идентифицира.

Според закона за пчеларството не сме ние, които ще идентифицираме тази смъртност. Разбира се, че и пчеларите имат вина за това, но държавата трябва да изготви механизъм и система за анализ на причините и фактите, които довеждат до тази смъртност и да се вземат мерки. Това понятие трябва дори да се разпише в нормативен документ - смъртност при пчелните семейства", посочи още Илиев.

По думите му пчеларите също имат вина в случаите, когато с това се занимават хора с ниска квалификация, безразборно хранене с нерегистрирани фуражи, използването неправомерно на ветеринарно - медицински препарати, част от тях от Турция.

"Ако пчеларите обявяват такава смъртност те ще бъдат наказани, Българската агенция по безопасност на храните също няма интерес от обявяване на такава смъртност, защото на базата на регистрирано пчелно семейство се получава европейското финансиране.

Но вече е време да седнем и двете страни на масата и да направим програма за разрешаване на този проблем. Нашите искания ще ги дадем лично на министъра на земеделието и храните, в понеделник ще го направим, защото сме готови и на диалог", каза още председателят на Пчеларския браншови съюз.

Агенцията по храните съобщава междувременно, че от 1 март  фермерите ще информират за пръскането с пестициди  единствено чрез създадената за целта електронна платформа.

Всички останали начини за известяване отпадат. Платформата има за цел да подобри координацията между пчеларите и земеделците с цел опазване на пчелните семейства от отравяне с препарати.

По данни на статистиката, регистрираните пчелари у нас са над 13 хиляди, в платформата обаче до момента са се вписали едва 4000 от тях. Няма краен срок за регистрация в платформата. Ползването ѝ е безплатно.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: