Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Голяма част от малтретираните деца у нас са главно слепите младежи
Автор: Екип Ruse24.bg 08:57 / 16.09.2010Коментари (0)238
Голяма част от жертвите на насилие у нас са деца със сензорни увреждания. Основно малтретирани биват слепите младежи. Това заяви Цветелина Димитрова от сдружение "Отворено общуване", което се занимава с проекти за интеграция на хората със сензорни увреждания. По нейни думи над 50 на сто от подрастващите със сензорни увреждания са или са били жертва на психически и физически тормоз. Организацията представи своите проекти на стартиралото вчера изложение в столичната зала "Универсиада", посветено на европейската седмица за равен достъп до начално образование.

По думите на Димитрова децата са обект на тормоз от страна на здравите хора. Насилието спрямо подрастващите с такива увреждания се среща както от страна на хората отвън, така и от членовете на семейството. Статистиката показва, че училището е едно от сигурните и безопасните места за децата със сензорни проблеми. Почти няма случаи, когато малчуганите са тормозени от свои съученици. "В училище те се чувстват на място, в привична за тях среда. Излязат ли навън обаче, стават уязвими", коментираха от сдружението. Агресията спрямо децата с увреждания води до проблеми с адаптацията им. Вследствие на наложения им тормоз те се затварят в себе си. Голям проблем за децата са подигравките на околните, което според действащия закон също се смята за насилие.

Хората със сензорни увреждания се сблъскват с дискриминация и когато търсят работа. От "Отворено общуване" коментираха, че над 50 процента от хората с увреждания са се сблъсквали с подобен род сегрегация. Една от основните причини работодателите да не наемат служители с увредено зрение е, че те ще му костват доста пари. За да може да бъде нает такъв човек, фирмата трябва да му осигури специални условия за работа - например специален компютър с брайлово писмо. Поради тази причина работодателите предпочитат да не вземат такива хора за служители.

Източник: в. "Новинар"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Изчезна 12-годишно дете от Перник
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: