Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Гонят тировете от лявата лента
Автор: Екип Ruse24.bg 10:50 / 19.08.2010Коментари (9)697
© Ruse24.bg
Забрана за движение на тирове в лявата бърза лента обмислят от Пътна полиция. Това се налага заради големия брой катастрофи с камиони и необходимостта от облекчаване на движението. Статистиката на КАТ сочи, че във всеки десети инцидент е участвал товарен автомобил.

"Ние не казваме, че тираджиите са виновни при всичките случаи, но доста често сме свидетели как камиони се изпреварват по магистралата, а това в повечето страни от Европейския съюз е недопустимо, защото затруднява останалите участници в движението", обясниха специалисти от Пътна полиция.

Според тях подобни забрани от години действат в страни като Франция и Германия. Там шофирането на тежкотоварни камиони в средната и бързата лента е забранено.

Посочени са само определени участъци от платното, в които са позволени изпреварванията, уточниха от КАТ. Засега не е ясно дали, ако предложението бъде прието, ще важи през цялата година или само през отпускарските месеци.

В момента движението на камиони през лятото в интервалите от 15 часа до 20 в петък и неделя е забранено по магистралите и първокласните пътища. Ограничението е от 3 август и важи до края на месеца.

"Искам да отбележа, че спирането на товарните автомобили е продиктувано от гледна точка на улесняване на пътникопотока към морето. Заповедта е издадена от агенция "Пътна инфраструктура", тъй като тя стопанисва пътя", обясниха от КАТ, като посочиха, че най-натоварена е отсечката от Стара Загора до Бургас.

За спазването на ограниченията следят патрули на входовете и изходите към магистралите. Служители от Първи сектор на "Пътна полиция" пък често са изпращани командировки, за да следят собствените си колеги дали си вършат съвестно работата. "Трябва да сме сигурни, че през този период не пътуват тирове, защото тогава интензивността на движението е изключително висока, а при катастрофа с голям камион пътниците в колите рядко оцеляват", коментираха от КАТ. За пример дадоха катастрофа от миналата седмица, при която водачът на товарния автомобил е шофирал с отнета книжка и алкохол в кръвта. Като по чудо при инцидента тогава не е имало жертви.

"Лошото е, че у нас все още няма подходящи паркинги за тировете. На Запад хората имат по 200-300 места за тежкотоварни автомобили край магистралите, които пък са с по 3 ленти само в едната посока", коментираха експерти по пътна безопасност. Опитни катаджии неофициално признават, че най-опасни за движението са турските тираджии, които в цяла Европа спазват правилата за движение, но стъпят ли по българските пътища си позволяват да пият и карат с превишена скорост.

Източник: Монитор







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Пълни глупости , това се нарича сегрегация , тираджиите са равноправни участници в движението , в многото случай шофьорите на тежко товарните машини са много по опитни и добре подготвени от другите водачи на пътя .А за турските тираджии действително не са много дисциплирани , но карат здраво и не жалат камион .
0
 
 
Докато полицията не започне ефективно да си върши работата нищо няма да се промени! На нарушителите трябва да е ясно, че ще има санкция за всяко тяхно нарушение! Всичко останало е празни приказки и прах в очите на хората!
+1
 
 
В нашата България,нито законите са ни наред нито тези,които следят за тях.И няма да има оправия никога докато патрулите също не зачитат правилата.
+1
 
 
Елона е абсолютно права!!! Проблемът е не в липсата на правила, а в липсата на контрол на спазването им. Законът е силен не със тежестта на присъдата, а с нейната неизбежност!!
0
 
 
не знам кви тираджии онзи ден щях да се забия на Магистралата в един поляк, който караше с 60 кмч в дясната дори не в аварийната пред една табела... може и като виц да звучи, ноо...
+3
 
 
Само дето във Франция и Германия след като има въведени забрани се следи за тяхното изпълнение.Докато у нас нищо не се върши както трябва .Не веднъж съм била свидетел как така наречените "органи на реда"налушават правилата без основателна причина.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Великден 2024 г.
Евроизбори 2024
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
Изграждане на Национална детска болница в София
Почина актьорът Матю Пери
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: