Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Горанов: В България местните данъци са много ниски
Автор: Екип Ruse24.bg 10:30 / 08.11.2019Коментари (15)1138
© Нова тв
"Спокоен съм от действията на президента. Той имаше много тежка позиция дали да даде мандат на Гешев. Той си изпълни конституционните функции и даде атестация. Процедурата е описана в Конституцията и Закона за съдебната власт. До президента винаги ще стигне един посочен от съдебната власт", заяви финансовият министър Владислав Горанов, който се пошегува още в началото, че ще говори днес за бюджет, а не за пици, използвайки старата метафора на бившия си колега Симеон Дянков.

"Според мен този конституционен текст е небалансиран. Представете си, ако изпълнителната власт беше предложила кандидат и той бе подкрепен от ВСС. Какъв щеше да е дебатът тогава? Дали той няма да служи именно на нея?", запита финансовият министър. 

"В България местните данъци са изключително ниски. Въпрос на политика е, дали обществото ще приеме по-високи данъци. Където се плащат по-големи такива, ще има по-добра инфраструктура. Законът е определил диапазони, но голяма част от общините искат да стоят в долния им край", каза той.

Според него кметовете трябва да преценят каква политика ще водят.

"Намаляването на данъците е лесно, но в следващия момент да бъдат така любезни да не се обръщат към правителството за пари за инфраструктура. Изкушението да разказваш приятни за ухото истории възпитава грешно българските граждани. Те живеят с усещането, че съществуват безплатни неща", заяви Горанов.

Финансовият министър коментира и предложения бюджет за 2020 година:

"Ако погледнете приходите за следващата година ще видите, че те нарастват. Хипотезата, че залагаме на по-ниски приходи, разчитайки на преизпълнение, е неоснователна. Ще съберем с близо 3,5 млрд. лева следващата година", каза той. 

"Нито един лев преизпълнение на приходната част от бюджета не може да бъде изхарчен от правителството. То има възможност по силата на закона да размества отделни разходни пера. Ако добре управляваме държавния дълг, можем спестените лихвени разходи да ги насочим към допълнителен трансфер примерно за добавки към пенсиите", обясни финансовият министър пред Нова тв.

"За Коледа ще има със сигурност добавки за пенсионерите. Тази прогноза е устойчива. Изпълнението на бюджета към този момент показва, че ще може да продължим тази традиция", каза Горанов.

"Пенсионният модел, през начина, по който е предвидено в закона, предвижда увеличение. Няма по-добро правило, затова се нарича "златно швейцарско". Увеличение може да има само при увеличение на доходите на работещите", обясни той.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Не говори глупости, а намали ДДС на 10%!!! ВЕДНАГА!!! И всякакви акцизи върху горивата да изчезнат - ТЕ НЕ СА ЛУКСОЗНА СТОКА!!!
0
 
 
Абсолютно вярно,но и доходите ни-да така,е...г-н Горанов?
+1
 
 
И кое му е ниското ?Във Варна плащаме много такса смет,като си плащаме данъците за имотите.
+1
 
 
Е да той нали е под наем и не плаща нищо на роднините....тъпак,лесно се говори ,но да слезе между народа да види как свързват двата края някои хора,не да ми маха от премиерския джип отзад
+1
 
 
Ми вдигнете ги като са ниски, бе! Не виждате ли, че тука са останали още няколко човека, които се чудят дали да емигрират!?
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Катастрофи в България
Лято 2024
Бюджет 2024
България в еврозоната
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: