Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Горнооряховският суджук може да изчезне – фалираха две от четирите фирми, които го произвеждат
Автор: Екип Ruse24.bg 08:37 / 14.06.2025Коментари (1)765
© NOVA
Горнооряховският суджук, първият български хранителен продукт, получил защитено географско указание в Европейския съюз, отбелязва своето 18-годишно "пълнолетие“ с традиционен празник. Но зад празничното настроение и аромат на печена скара се крие сериозна заплаха – производителите на емблематичния деликатес са намалели наполовина и вече са само две фирми. Основната причина е все по-трудното намиране на качествена суровина – българско говеждо месо, което поставя под въпрос бъдещето на този символ на българския вкус.

Заедно с българското розово масло, горнооряховският суджук продължава да бъде единствената родна стока с този престижен европейски сертификат. Преди 18 години четири фирми получават правото да произвеждат автентичния продукт, но днес от тях са останали само две. "За голямо съжаление, две от фирмите не устояха на тежките условия“, коментира пред NOVA Румяна Добрева, един от производителите.

Основният проблем, пред който е изправен браншът, е западащото животновъдство в страната. Според стандарта, суджукът трябва да се прави изцяло от говеждо месо от животни на възраст минимум 18 месеца. Поради недостига на качествена българска суровина, понякога се налага производителите да внасят охладено месо от съседна Румъния. "Те ни изпревариха, имат доста повече животни, животновъдството при тях е по-добре развито“, обяснява Добрева.

Рецептата за автентичния горнооряховски суджук е строго пазена тайна, предавана от поколение на поколение, като включва специфичен букет от подправки. Истинският продукт, носещ печата за защитено географско указание, преминава през сложен процес на сушене и пресоване, за разлика от пресния суджук за скара, който привличаше посетителите на празника.

Въпреки трудностите, производителите остават оптимисти. "Аз вярвам, че суджук винаги е имало и ще го има“, споделя с надежда Румяна Добрева. Засега горнооряховци продължават да поддържат жива традицията, за която още Атанас Буров казва, че димът над града не е от комините на фабриките, а от скарите, на които се пече прочутият суджук.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Няма страшно! Сега като влезем в европейската зона, всичко ще се нареди. Ние сме по-прости от говедата, които им трябват на производителите. С толкова много земя на разположение, вместо да си оправим законите и да насърчим производителите, ние предпочитаме да внасяме всичко отвън и да обезкървяваме държавата...
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2025 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: