Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Готова е кулата за новия 1.5-метров телескоп в Рожен
Автор: Екип Ruse24.bg 14:29 / 02.12.2022Коментари (0)357
©
Приключиха дейностите по изграждането на кулата за новия 1.5-метров телескоп в Националната астрономическа обсерватория в Рожен към Института по астрономия на БАН. Това съобщиха от пресцентъра на БАН. 

На 25 ноември беше монтиран 6-метровият купол и в момента се извършват довършителните работи по вътрешната изолация на кулата, прокарва се електрозахранване и опичен кабел за интернет връзка. Поради настъпването на зимата в Родопите и образувалата се в района снежна покривка, монтажът на самия телескоп ще бъде отложено за пролетта на 2023 година.

През последните месеци в НАО Рожен се извършваха дейности по подготовката на площадката на телескопа. В края на 2021 г. бе осъществено геоложкото проучване и геодезично замерване на мястото, избрано за разполагане на телескопа. След изготвянето на архитектурен и конструктивен проект на кулата на телескопа и осигурения строителен надзор на обекта, проектът бе съгласуван с електропреносното дружество EVN и с Районната инспекция по опазване на околната среда в Смолян, а община Чепеларе издаде необходимото разрешение за строежа.

През пролетта и лятото на 2022 година бе довършен бетонният фундамент за кулата и телескопа. През октомври започна монтажът на самата кула от специалисти от италианската фирма Gambato S.a.s., която отговаря за тази дейност като подизпълнител на австрийската фирма ASA Astrosysteme GmbH – производител на новото наблюдателно съоръжение. То е финансирано по Националната пътна карта за научна инфраструктура 2020-2027 г., която се координира от Министерството на образованието и науката.

Телескопът, който се очаква да заработи през пролетта на 2023 г., е изцяло роботизиран и дистанционно управляем и ще изпълнява зададени програми за астрономически наблюдения без човешка намеса. Основна задача на най-новата придобивка на НАО Рожен ще бъдат наблюденията на бързо променливи обекти, участие в международни кампании за изследване на източниците на гама-избухвания, наблюдения на нови и свръхнови звезди, бързо променливи звездни обекти, квазари и ядра на активни галактики.

Ще бъдат продължени и традиционните за българската астрономия изследвания на астрономически обекти като: катаклизмични и симбиотични звезди, компактни обекти, звезди в процес на формиране, звезди с акреция от околозвездни дискове, звезден вятър и колимирни изхърляния на материя






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: