Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Готвят голям бюджет за консултиране на фермери по зелените мерки
Автор: Екип на Ruse24.bg 16:21 / 19.10.2020Коментари (0)182
©
В новата Обща селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г. страните членки за първи път ще имат възможност сами да определят мерките, от които техните фермери имат нужда. Целта е всички заложени интервенции да отговарят в максимална степен на нуждите на земеделските производители, но и да защитят техните интереси.

 

Последни дни преди гласуване на регламентите за ОСП

С цялата тази свобода обаче се появяват и много неизвестни, които притесняват земеделските стопани. Такъв е въпросът с екосхемите.

“Няма фермер от Финландия през Германия до България, който не е притеснен как ще се прилагат тези зелени мерки. В пакета, който ще подложим на гласуване тази седмица, е предвиден голям бюджет за консултиране на фермерите по зелените мерки”, заяви евродепутатът Атидже Алиева-Вели, която участва днес в онлайн брифинг пред журналисти, който Агри.БГ излъчи онлайн.

Парите ще бъдат отпуснати за информираност по отношение на новите изисквания, така че всеки фермер да се подготви и да бъде готов за прилагането на новите условия.

Идеята е чудесна, стига да бъде наистина пряко осъществима. Все пак не трябва да забравяме, че едва преди 10 дни най-накрая беше дадена някаква яснота относно екосхемите, тъй като досега преговорите се развиха главно около идеята „задължително срещу доброволно“. Имаше доста дискусии, провокирани от страните членки. И преобладаващото настроение след всяка една от тях беше все по-голяма несигурност.

На 9 октомври Европейската комисия (ЕК) най-накрая излезе с четири водещи екосхеми за регламента за стратегическите планове на ОСП. Предложението беше представено от Главна дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“ и беше обсъдено в Европейския парламент (ЕП).

Тогава беше дадена и по-голяма яснота около екологичните схеми в новата ОСП. Комисията предложи четири водещи екосхеми, които включват по няколко практики.

Водещи екосхеми

Възможни практики

Агролесовъдство

•  Списък на съответния регион (региони) (в зависимост от нуждите)

•  Минимална плътност на дърветата (x1 дървета на ха за определени култури, x2 дървета на ха за пасища)

•  Правила за управление на дърветата, за да се максимизира ползата за биологичното разнообразие, напр. без изсичане през периода на гнездене (да се определя регион за регион), без използване на торове и пестициди

Агроекология

•  Биологично земеделие: фермерите получават плащането при единствено и основно условие, че техните стопанства спазват ангажиментите, определени в Регламент (ЕО) № 834/2007 на Съвета

•  Устойчиви практики за управление на земите: земеделски производители, които следват някои практики за управление на земите, надхвърлящи условията или както е определено в биологичния регламент. Тези практики могат да включват редуване на посевите, торене на почвата с източник на азот с ниско освобождаване, използване на естествени вещества като растителна защита с акцент върху здравето на растенията чрез предотвратяване или липса на използване на химически торове

•  Подобрен сеитбооборот с основното условие, че над изискването на ДЗЕС 8 относно сеитбооборота земеделският производител включва допълнителни култури, като най-малко X% от земеделските площи са заети с азотофиксиращи култури

•  Характеристики на ландшафта - по-висок дял на постоянно посветени на ландшафта характеристики и допълнителни видове и елементи, които да бъдат запазени, извън GAEC 9

•  Земя под угар с подобрен видов състав, предназначен за опрашване, земеделски земи или други целеви видове

• Подкрепа за ниско до умерено ниво на паша в целевите райони.

•  Приоритет на ивици с високо разнообразие от пасища и биологично разнообразие

Прецизно земеделие

Планове за управление на хранителните вещества, където:

• с подкрепа на консултантски услуги в стопанствата фермерът изготвя план, обхващащ цялата ферма

• земеделският производител прилага плана през годината и докладва в реално време

• всяко значително отклонение от плана да бъде дискутирано със съответните органи

Въглерод

•  Система, базирана на резултатите, за отстранен еквивалент на CO2 или за избягване на емисии

•  Изчисляване на разходите/доходите, загубени чрез пълномощници на отстранен/избегнат CO2 (напр. ниво на прилагане на добри практики)

•  Мониторинг, докладване и проверка (от съществено значение за събирането на данни и изчисляване на намалението на парниковите газове)

Следете темата и на cap4us.agri.bg.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Конфликт Израел-Газа
Изграждане на Национална детска болница в София
Бюджет 2024
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: