Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Гражданският съвет към ВСС настоява да бъде отразен в Закон за съдебната власт
Автор: Петър Дучев 10:28 / 12.03.2024Коментари (0)1272
©
Гражданският съвет към Висшия съдебен съвет (ГС) проведе извънредно заседание на 11 март 2024 г., на което бяха приети два акта и решения, във връзка с проекта на новия Закон за съдебната власт, публикуван за обществено обсъждане на сайта на Министерство на правосъдието.

След проведено обсъждане, неправителствените организации приеха Акт № 207, с който в рамките на обявените обществени консултации отново настояват ГС да бъде конституиран като консултативен орган към Висшия съдебен съвет и Висшия прокурорски съвет. Сред мотивите са дългогодишната непрекъсната дейност на органа, който е единствен по рода си в област "Правосъдие“ и представлява утвърден механизъм за защита на гражданските интереси и обществено участие по актуални теми за съдебната власт.

Гражданският съвет отправя конкретни предложения за допълнение на разпоредбите на чл. 214 от проекта на ЗСВ, свързани с неговото конституиране, структура и дейност. Предлага се в състава на ГС да участват по един изборен член на ВСС и на ВПС, както и професионални и граждански неправителствени организации, извършващи дейност в обществена полза и имащи отношение по теми в област "Правосъдие“. Предлага се в ЗСВ да бъде посочено още, че "Гражданския съвет осъществява своята дейност с цел реализиране на конституционно гарантираното право на гражданите, като първоизточник на държавната власт, да участват в управлението на държавата, в процесите на взимане на решения и осъществяване на граждански контрол в област "Правосъдие“. Като област на взаимодействие е определена цялостната дейност на Висшия съдебен съвет и Висшия прокурорски съвет, към която има обществен интерес или която се нуждае от експертна подкрепа от страна на организациите - членове на ГС към ВСС и ВПС.

С Акт № 208 съпредседателите на Гражданския съвет от страна на ВСС и неправителствените организации са упълномощени да участват в заседанията на Комисията по Правни въпроси към Народното събрание при обсъждане на проекта на ЗСВ.

Гражданският съвет взе решение отново да бъдат изпратени становищата на Камарата на следователите в България, Асоциацията на държавните съдебни изпълнители,  Българската асоциация на съдиите по вписванията и Сдружението на съдебно-счетоводните експерти в Република България, които вече са обсъждани през м. февруари и за които е изразена подкрепа с актове №№ 201-204 вкл. Становищата, касаят статута на следователите; допълване на сега действащата разпоредба на чл. 264, ал. 2 от ЗСВ за държавните съдебни изпълнители; включване на нова Глава XIII в ЗСВ – "Съдии по вписванията“; допълване на преходните и заключителни разпоредби в новия ЗСВ с текст регламентиращ, че дейността на вещите лица се урежда с отделен закон. Със следващо решение, на организациите от ГС е осигурена възможност да предоставят нови становища и предложения по проекта на ЗСВ, в срок до 13.00 ч. на 12 март 2024 г., с оглед своевременното им предоставяне на  Министерство на правосъдието. 

Актовете на Гражданския съвет ще бъдат предоставени на Министерството на правосъдието и на Общото събрание на Висшия съдебен съвет и Висшия прокурорски съвет по чл. 130б, ал. 4, т. 1 от КРБ, във връзка с § 31, ал. 1 от ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр. 18 от 01.03.2024 г.), изпълняващо функциите по чл. 30, ал. 2, т. 20 от ЗСВ.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: