Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Гроздан Караджов: Не съм искал допълнителни 3,9 милиарда от бюджета. Това е лъжа!
Автор: Йоланда Пелова 11:40 / 09.06.2022Коментари (1)667
©
Това, което Ви беше представено вчера като основен проблем, че съм поискал допълнителни 3,9 милиарда допълнително от бюджета, е лъжа. Аз никога не съм искал тези пари, няма нито един ред от моя страна, свързан с тези лъжи и с такива искания. Това каза вицепремиерът и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов, който е от квотата на "Има такъв народ", предава репортер на Sofia24.bg.

По-рано той депозира оставката си в Министерския съвет.

"Никой не е поставял условия за даване на допълнителни средства", уточни Караджов. 

Той сигнализира, че в резултат от решенията на Народното събрание са се натрупали допълнителни средства в дефицит, които отварят сериозна дупка в бюджета. "Това, за което аз информирах колегите е, че има сериозна дупка в бюджета в размер на 3,9 милиарда, която се получава от няколко източника".

"Първият е решението на НС, по които по точка 1 и 2 от това решение, се  прехвърлят да се ползват от нашия бюджет 1,2 милиарда за стари плащания и втора, в точка 4, още 1,2 милиарда, които също са за стари и недовършени работи. Като и двете точки, касаят договори, за които бюджета на МРРБ е натоварен допълнително, извън планираното през декември", допълни Караджов.

"Ако отворите стенограмите на НС, включително няколко срещи в коалиционен формат е поет ангажимент, че тези средства ще бъдат добавени в актуализацията на бюджета, в противен случай ще се получи тази дупка, системна дупка, дупка, която заплашваща финансовата стабилност на страната", категоричен е министърът. 

"Вторият източник на такъв дефицит, тоест дотук 2,4 милиарда, е незалагането на средства за АМ "Хемус" и скоростния Видин-Ботевград. Нито една стотинка не беше оставена там, с уговорката по време на бюджетната процедура, министърът на финансите каза, че там няма да се слагат средства, защото когато се разплете казуса с инхаус договорите, тогава ще имаме финансиране. Работата спря, за съжаление по тези магистралите. Там са половин милиард по инхаус и още половин милиард, които са по ЗОП процедури. 

Министърът показа документ, в който е описан целия натрупан дефицит.

"За съжаление този дефицит се е натрупал с решения на НС. И затова, че първоначално не е предвидена сума за магистралите", допълни Караджов. 

Отделно обещахме половин милиард на общините за да си изградят ВиК системи, проекти и общински пътища, които са в ужансо състояние. Ето това са всичките 3,9 милиарда. Но те никога не са искани, само са представени пред работната група. Моят въпрос към нея беше следния: Как да премостим толкова голям недоимък до края на годината?", допълни Караджов.

"Мнението ми беше, че можем да забавим плащанията, но дали ще се справим и дали няма да се състои един системен риск", категоричен е Караджов.

Министърът представи и стенограма от заседанието в сряда от Министерски съвет. 

"В бюджета на МРРБ има само обещани неща за над 3 млрд лева, обещани от финансовия министър, но не са влезли в бюджета. Никъде не е казано, че това е условие за приемане на бюджета", подчерта Караджов. 

"Алармирам, че се отваря системен риск за бюджета и системен риск за републиканската пътна мрежа, защото аз трябва да избирам от няколко неща, да откажем финансиране на общините, да съкратим новите възлагания и да неремонтираме тези пътища, за които сме обещали на хората и които ги има на картата на министерството на регионалното развитие. Това ще създаде риск за републиканската мрежа", обясни на брифинга министъра. 

Караджов отговаря на твърденията на министър-председателя Кирил Петков, че разрива на управляващата коалиция е причинен от това, че Гроздан Караджов е искал да плати на фирмите, които изграждат магистрала "Хемус", наети от предишното управление. 

Вчера лидерът на партия "Има такъв народ" Слави Трифонов обяви, че изтегля министрите си и слага край на коалицията.


Още по темата: общо новини по темата: 556
04.09.2022 »
10.08.2022 »
28.07.2022 »
28.07.2022 »
28.07.2022 »
28.07.2022 »
предишна страница [ 1/93 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 09.06.2022 г.
+1
 
 
КАКВОТО И ДА ГОВОРЯТ ВСИЧКО Е ЗА ПАРИ КОРНЕЛИЯ НЯМА ДА СИ ПОДАДЕ ОСТАВКАТА ДОКАТО НАРОДА НЕ ГИ ИЗХВЪРЛИ ОТ ПАРЛАМЕНТА АЛЧЕНИ КОМУНИСТИ НИНОВА ГУЦАНОВ
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Реформи в БДЖ
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Специализирани полицейски операции в страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: