Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Гълъб Донев: Предвиждаме увеличение на пенсиите и заплатите на администрацията
Автор: Екип Ruse24.bg 11:59 / 07.04.2023Коментари (0)562
©
Политиката по доходите трябва да върви в паралел с политиките, които се провеждат по отношение и на антиинфлационните мерки, да бъдат насочени средствата там, където са най-уязвимите групи. Предвиждаме увеличение на заплатите на администрацията, които не бяха увеличени през 2022 година, увеличение на пенсиите с 12%. Това каза служебният министър-председател Гълъб Донев в ефира на bTV.

"Това беше много трудно решение“, каза служебният министър-председател относно великденските добавки за пенсионерите. "Винаги когато говорим за подкрепа, трябва да знаем, че тя трябва да бъде насочена към най-нуждаещите се, най-уязвимите, а българските пенсионери са тези, които са една от най-уязвимите групи от българското население. Това е възможността на бюджета. Направихме много стриктен анализ на възможните резерви, които имаме, и тези 72 милиона са спестени пари от служебното правителство от антиинфлационни мерки, и тези пари насочихме към пенсионерите с пенсии под 500 лева, под линията на бедност.“

Държавата не фалира. Служебното правителство ръководи и управлява стабилно финансите на държавата, категоричен е Донев. "До момента имаме над 20% повишаване на събираемостта на данъците за първите 3 месеца на тази година в сравнение с миналата, и всички тези ефекти на политиките, които гласуваха политиците през 2022 година: допълнителните разходи при актуализацията на бюджета, сега се отразяват върху финансовата стабилност и разходите на държавата в пълен мащаб“.

Премиерът Гълъб Донев отрече да е било грешка предизвикалият много дискусии докладът на Финансовото министерство: "Това са доклади, които регулярно излизат пред представянето на бюджета на държавата. Рисковете, които съществуват пред бюджета трябва да бъдат посочени в тези доклади. Затова и различните тълкувания на партиите, голяма част от които са виновници за финансовото състояние на държавата заради това, че предходната година приеха небалансирани решения по отношение на фискалната политика на държавата“.

Относно обвиненията за намаляване на постъпленията от ДДС в първото тримесечие на годината, министър-председателят обясни, че те са по-малко, защото имаме промяна в структурата на износа и вноса. "През първите 3 месеца на годината имаме увеличение на износа на държавата, което е добре, защото икономиката работи и изнася“.

Държавната хазна се управлява много добре, категоричен е Донев. “Ние сме на дефицит заради ефекта от политиките, които бяха приети през миналата година", припомни още той, като допълни, че "приходите са увеличени с 20%, разходната част е увеличена с 30%, и това дебалансира бюджета, и затова излязохме с дефицит от 690 млн. лева. Но това е нормално, защото това гласуваха политиците 2022 година без да се съобразят с възможността за осигуряване на достатъчни източници за приход в бюджета на държавата.“

"Ще внесем до края на април месец проект на Закон за бюджет, за да отговорим на законовите изисквания на Удължителния бюджет. Ще направим всичко възможно бюджетът да бъде с дефицит не повече от 3%. А дали политиците ще се заиграят с някакви обещания за политики, които да доведат до повече разходи, отколкото приходи, които могат да се осигурят през приходната част, вече е въпрос на тяхната отговорност, която ще реализират през гласуване на бюджета в Народното събрание“, допълни още Гълъб Донев.

Още по темата: общо новини по темата: 740
25.03.2024 »
22.03.2024 »
22.02.2024 »
01.02.2024 »
05.01.2024 »
03.01.2024 »
предишна страница [ 1/124 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: