Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Гърци прескачат границата за наше агнешко
Автор: Екип Ruse24.bg 11:45 / 10.04.2014Коментари (0)348
© Bulfoto
Търговията с агнета в пограничните райони се оживи в дните преди Великден, съседите от Гърция все по-често прескачат границата, за да си изберат мръвки за празника. Гърците от близките села и градчета от другата страна на браздата ходят направо при производителите и си избират лично агнето, което искат да приготвят на 20 април.

Хората минават прохода Маказа и идват при нас, за да си пазаруват директно от България, потвърди Бойко Синапов, председател на Нацио­нал­ната асоциация на животновъдите. Такава практика има от години и в района на Гоце Делчев, разказват хора от региона. Там месари от Драмско пазаруват агнета в по-големи количества, за да зареждат магазините си. Поради липсата на решение за директните продажби от фермата този начин за търговия обаче е незаконен, напомни Си­­на­пов. Той и колегите му очакват с нетърпение да влязат в сила промените в На­­редбата за директните продажби, които ще им позволят да продават стоката си направо от стопанството законно, без да се налага да преминават през прекупвачи, както и да си изградят миникланици, където да обработват животните.

Цената на агнешкото месо продължава да пада при производителите, съобщи още Бойко Синапов. Ситуацията буквално убива стопаните, които нямат пазар за продукцията си. Вече може да се намери живо агне по 4,50 лева за килограм. Много фермери предлагат агнетата си чрез онлайн обяви в агросайтовете. Там цената се е заковала на 6 лв. на кило за животно от 20 до 30 кг. Стопанин от района на София дори уточнява, че агънцата все още са бозаещи. Пред­ла­гането на едро на цяло агне е в границите от 11,75 лв./кг в Кюстендил до 14,68 лв./кг кланично тегло в Пловдив.

В магазините цената достига 16-17 лева. На четири места по агнешкия труп трябва да има овален печат, на който са изписани номерът на кланицата и абревиатурата на държавата, от която идва месото, каза вчера д-р Любомир Ку­­лин­ски, шеф на дирекция "Контрол на храните" в БАБХ.

Търговците винаги се изкушават да представят размразеното месо за прясно заклано, затова купувачите трябва да бъдат по-внимателни при избора си. Няма начин месо, дошло до Австралия или Нова Зеландия, да е прясно, защото то пътува дълбоко замразено до Ев­­ропа повече от месец. За да се различи едно прясно агнешко месо от замразеното, трябва да се знае, че при замразяването в структурата на месото се образуват ледени кристали, които разкъсват тъканите, посъветва потребителите проф. Пла­мен Моллов, изпълнителен директор на Аген­цията по храните. Тъканите губят своята еластичност и при натиск месото не се връща веднага, докато свежите мръвки са еластични и пръстът не потъва в тях, когато се натиснат.

Източник: в. "Монитор"


Още по темата: общо новини по темата: 38
30.04.2014 »
27.04.2014 »
22.04.2014 »
22.04.2014 »
21.04.2014 »
21.04.2014 »
предишна страница [ 1/7 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: