Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Гърдев за Шенген: Трябва да имаме частично приемане с ясно поставен срок за пълноправно такова след 3 или 6 месеца
Автор: Йоланда Пелова 18:00 / 11.12.2023Коментари (0)1194
©
Цялата политика на България за Шенген беше сгрешена още от самото начало с факта, че държавата ни се съгласи да изпълнява условия, които липсват в Договора за Европейския съюз от Лисабон. Това заяви в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Димитър Гърдев, дипломат и бивш председател на Комисията по външна политика.

"Мигрантите не представляват изисквания за една държава да влезе в Шенгенското пространство. Мигрантският поток и изобщо кризата с мигрантите представляват проблем на целия Европейски съюз. И няма абсолютно никаква гаранция, че България ще получи пълноправно членство, с условие и изисквания, които не съществуват в Договора за Европейския съюз. Аз съм лично съм на мнение, че по принцип може да се стигне до едно такова решение за частично приемане с категорично ясно поставен срок за пълно приемане след 3 или 6 месеца", обърна внимание Гърдев.

По думите му оттук нататък ясно трябва да се посочат причините защо България трябва да бъде спирана за Шенген: "Ние няма да решим големите си проблеми със сухопътните граници, които ни поставят в неизгодно положение с това ограничения на Австрия за Шенген. Нашият проблем не са летищата, нито морските пристанища.

Димитър Гърдев изрази надежда българското общество и партньорите в Европейски съюз ясно да разберат и да изискват от Австрия и Нидерландия истинските причини защо ни спират: "Защото пред България бяха поставени  следните условия: Първоначално се изискваше положителен доклад по Механизъм за мониторинг и проверка. България го получи. После тези държави поставиха въпроса за два положителни доклада едни след друг. Добре, България  получи и тези два положителни доклада. После поставяха изискването за два положителните в една година. И отново това се случи. И отново ха да поставят още може би 4 доклада, ама този механизъм се превърна в задължителен за всички държави, за тях включително също. И оттук нататък започнаха нови  допълнителни условия. Искаме ясно да се каже какво искат Австрия и Нидерландия. Австрия заявява, че е против по принцип Шенген и иска реформирането на този механизъм. България какво е виновна? Когато искат някакъв механизъм, който не работи, тогава просто да излязат от Шенген, и оставяме тези държави, които сме съгласни, да продължим напред. Това не е мотив конкретно към България. По този начин се изнудва целия Европейски съюз да се променят правилата.

Също така категорично искам само да допълня, че дори в това искане на двете държави, те не могат да минат без България, защото промяната в Европейския договор изисква единодушие от всички държави членки. Пак ще дойдат, нека да дойдат, да поставят въпросите пред България открито какво искат да променят. И затова когато се поставят тези условия за частично приемане, но България да въведе допълнителни контроли към другите държави, това също не решава въпроса със свободното движение на стоки и хора", коментира Гърдев.

Той призова фактите да се назовават такива, каквито са, а не да се измислят: "Големият проблем с мигрантите не е потокът през България. Има три направления на мигрантите потоци за последната година. Най-големият процент, 70%, това е централно-средиземноморския маршрут – Италия, след това Испания и Франция, след което са Гърция, през България примерно са само 2% от мигрантските вълни в Европейския съюз", каза още бившият председател на Комисията по външна политика.

Той заяви, че България се бори за пълноправно членство в Шенген: "Тези частични облекчения трябва да бъдат просто стъпка към пълноправното членство в един обозрим срок, но поставен ясно и конкретно фиксиран в 3 или 6-месечен срок, защото иначе това реално може да продължи още 12 години".

Още по темата: общо новини по темата: 474
09.05.2024 »
08.05.2024 »
19.04.2024 »
18.04.2024 »
18.04.2024 »
18.04.2024 »
предишна страница [ 1/79 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Природни стихии
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: