Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Гвардейците минават на здравословна диета с дажби "екстра качество"
Автор: Екип Ruse24.bg 10:32 / 15.05.2015Коментари (1)392
© Bulfoto
Гвардейците минават на здравословна диета. За прехраната им ще се грижи външен доставчик, който ще бъде определен следващия месец, става ясно от обявление за обществена поръчка на представителните армейски части.

За манджата на униформените стражи за поставени куп изисквания. При изготвянето на ястията ще се спазва строго определен грамаж, състав от продукти и енергийни стойности. В документацията към търга е разписано изрично, че дажбите трябва да са "екстра качество" и не бива да съдържат консерванти, заместители, оцветители и ГМО, както и да са приготвени най-много два часа преди доставката им.

Здравословното меню трябва да осигури на гвардейците разнообразие от плодове, по-малко хляб и повечко месо. Докато на редовите войници се полагат 700 гр., гвардейците ще трябва да се задоволят с 650 гр. хляб дневно. По-малко количество е предвидено само за военните пилотите. За сметка на това пък в чиниите на униформените стражи ще има 40 гр. месо с кости отгоре. Поставени са изисквания към минималното тегло на животните за свинския бут и дори кои точно кости да съдържа мръвката. Кюфтетата за гвардейците пък трябва да тежат поне 75 гр. и не повече от 90 гр., а на готвачите ще им се наложи да се погрижат стриктно и за формата на продуктите. За свежите домати пък се допускат минимални наранявания до едва 15%. Заложени са изисквания до­ри за съотношението меж­­ду едрите и по-дребните плодове в компотите за гвардейците.

На закованите пред президентството войници ще се полага закуска и обяд, както и ободряващи доставки, включващи кафе в нощните часове. За почетния караул и даващите 12-часови и 24-часови дежурства служители, храната ще е напълно безплатна, а менюто им ще се утвърждава ежеседмично. Останалите военнослужещи и цивилни служители ще похапват срещу символични цени. Те заплащат например 30% от стойността на супата и едва 10% от десерта. За тях пък ще се прави ежедневен избор на менюто, което трябва да предлага най-малко 2 вида супи, 3 вида основни ястия, от които както месно така и постно, както и по 2 вида салати и десерти. За да се гарантира разнообразието в храната на гвардейците доставчикът ще трябва да осигурява поне двайсетина различни основни ястия в рамките на всеки месец. За да се гарантира качеството им пък, ястията ще бъдат подлагани на постоянни проверки. Фирмата, която ще поеме прехраната на гвардейците, ще трябва да осигури надеждна охрана на сготвената манджа за тях, включително да пази в тайна маршрутите си на придвижване при доставянето й. Ако се справи с нелеката задача, ще може да прибере 618 607 лв. в следващите три години.

В документацията към търга е разписана и изрична забрана към бъдещите доставчици да предлагат каквито и да било алкохолни напитки в местата за хранене на гвардейците.

Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 15.05.2015 г.
0
 
 
Честито на привилегированите!
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Природни стихии
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: