Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Гьоков: Прокуратурата да провери злоупотребата с евросредства на служебния кабинет
Автор: ИА Фокус 09:20 / 27.01.2023Коментари (0)532
© bTV
Прокуратурата трябва да провери как се харчат европейските средства по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), защото се появяват съмнения за корупция. Това каза бившият социален министър и настоящ депутат от БСП Георги Гьоков.

"Планът за възстановяване и устойчивост е приет окончателно от правителството на 7 април и одобрен от Европейската комисия на 4 май“, добави той в отговор на обвиненията на служебния социален министър Лазар Лазаров, че последното редовно правителство е забавило проекта за развитие на социалната икономика по този план.

Георги Гьоков обясни, че проектът е прекрасен и това се дължало не само на неговите усилия и тези на кабинета "Петков“, а и на няколко правителства преди това.

"Получаваме сигнали за сключването на съмнителни сделки по проекта за развитие на социалната икономика. Давам пример с един имот в Габрово, който е закупен по този проект. Първият въпрос е, защо не се търсят държавни или общински имоти, които излизат безплатно на държавата и не се плащат от парите по този план. Така те могат наистина да отидат за подпомагане на социалните предприятия“, заяви той пред bTV.

Георги Гьоков припомни, че като социален министър е пращал писма с такива запитвания до различни кметове и е получил както положителни резултати, така и откази за предоставянето на сгради. Успял е да намери в Габрово едно готово помещение за офис и второ, което е трябвало да се освободи скоро.

"Сега се пуска обява без обществена поръчка. Мисля, че когато се харчат едни милиони в България, трябва най-малкото да се направи една обществена поръчка. А не да се правят едни такива преки договаряния, при които не са ясни параметрите на обявата, както и кой класира офертите. Не е ясно също така как се уведомяват хората, които искат да си продадат имотите“, уточни бившият социален министър.

Георги Гоков даде пример с обява за продажба на магазин за 168 000 евро, която е публикувана на 31 октомври 2022 г. Същата обява на 16 декември, когато излиза решението на Министерски съвет, вече е с цена от 252 000 евро.

"Цената за закупуването на въпросния имот скача с 50%. Разбирам, че цените на имотите се вдигат, но такъв скок в рамките на един-два месеца е трудно да бъде обяснен. Явно има някаква нередност в тази сделка. БСП не е обвинител, не е разследващ орган, затова сигнализираме прокуратурата“, обясни още той.

Депутатът от БСП поясни също така, че се съмняват, че има корупционен момент в тази сделка. Още повече, че има имоти в Бургас и Пловдив, които са продадени по същия съмнителен начин. Общата стойност е около 2,3 млн. лв., допълни той и настоя прокуратурата да направи проверка и да каже на българското общество как се харчат европейските средства по ПВУ.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: