Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Хематолог преобърна представите ни за лечение на COVID-19
Автор: Екип Ruse24.bg 12:25 / 09.11.2020Коментари (0)1083
©
Хематологът д-р Чавдар Ботев преобърна представите ни за лечение на новия коронавирус. Консултантът на Националната пациентска организация по лечение на Ковид-19 с реконвалесцентна плазма настоя да се доверим на най-новите протоколи.

"Излезли са протоколи за лечение на Ковид-19 и в интензивните отделения се вижда, че най-ефективното лекарство е ивермектин. Това е лекарство против краста. С това лекарство се лекуват в момента всички в Израел. То е изключително евтино, но трябва да се знае кога да се взима. Трябва да се взима от първия до шестия ден, за да не стигат хората до болница", заяви д-р Ботев в "България сутрин". 

По думите му ивермектинът е влязъл във всички ръководства, но най-големият проблем е, че хората не знаят коя терапия кога да бъде започната. Той подчерта, че човек е най-голям заразоносител в първите 6 дни. Хората с леки симптоми са най-заразни. След това се отделят фрагменти от този вирус и след шестия ден трябва да се започне дексаметазонът. Според д-р Ботев у нас даваме по-големи дози дексаметазон, отколкото е упоменато в протоколите. 

Реконвалесцентната плазма пък трябвало да се използва в ранните стадии - от първия до шестия ден при супер рисковите случаи. 

"При 80% от случаите вирусът остава в горните дихателни пътища, при 20% слиза към белите дробове и 5% стават свръхтежки случаи. Изпускаме проблема с тези 20 и 5%", категоричен бе д-р Ботев пред Bulgaria ON AIR

"Ремдесивир е прекрасно лекарство, просто трябва да се изтегли максимално напред. Ако нямаш вирус, имаш само страничните ефекти от това лекарство. Измислихме нов клон на медицината - вирус да се лекува с антибиотик. Даването на антибиотик е неразбиране. Дават се противовирусни лекарства. Азитромицинът трябва да се включи на по-късен етап при строго определени симптоматики", изтъкна хематологът.

"Имам над 200 пациенти и нито един от тях не е с усложнение, а някои дойдоха в тежко състояние. Лекувах ги с пробитиотик, с бромхексин, с витамин D. Това е много съществен момент", подчерта д-р Ботев. 

За 2 седмици напред са запълнени всички часове за даряване на кръвна плазма, стана ясно от думите му. Антителата са тези, които ще убият вируса, убеден е той.

"Имунитетът с антитела рязко се вдига преди да почине човек. Съществува голяма измама. Понеже нашата плазма е направена добре и е замразена, болният може да получи леко влошаване от високия титър и голямо подобрение от факторите на съсирване. И се прави грешна интерпретация", обясни хематологът.

Д-р Ботев съобщи, че смъртността при преливане на плазма е едно към 136 000. Един ще е този, който ще пострада и обикновено това е възрастен човек.  

"При лекарство като ремдесивир, което бих желал да се използва с кръвна плазма, от 250 пациенти- 136 са с много тежки реакции. А ако не се направи ремдесивир - са над 190", отбеляза специалистът и добави, че инфекционистите са до един етап на борбата с Ковид-19.

Още по темата: общо новини по темата: 11867
28.03.2024 »
26.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
предишна страница [ 1/1978 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: