Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Хинков представи два варианта за решаване на проблема с е-рецептите
Автор: Алена Соколчева 14:59 / 23.10.2023Коментари (0)283
© Фокус
Трябва да се направи софтуер, който да следи наличието на лекарствата в аптеките, както при търговците на едро, така и на дребно, за да се види кое е налично в страната и кое не. Това предложи председателят на Комисията по здравеопазване в парламента и депутат от ГЕРБ-СДС Костадин Ангелов по време изслушване на здравния министър проф. Христо Хинков за хаоса с електронните рецепти, предаде репортер "Фокус".

По думите му желанието на всички е да да има нужната прозрачност и проследяемост в системата на здравеопазването. "Или ще знаем всичко или нищо. Ако някой се опитва да ни попречи да изградим система, в която да следим лекарствената наличност, ние не трябва да се плашим", заяви категорично Ангелов.

От своя страната министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков заяви, че един от проблемите е изписването на лекарства от спешните екипи. "При домашно посещение няма да може да се изписва електронно дадено лекарство, там ще функционират хартиените рецепти", посочи той.

"Предлагаме да променим наредбата, ще отнеме месец и да въведем възможност спешните медици да могат да издават електронни предписания. Вторият вариант е да снабдим с електронен подпис спешните екипи, така че от таблета си да могат да изписват, което е по-бързият вариант", посочи Хинков.

Според проф. Костадин Ангелов потърпевш е пациентът. "Няма такава държава в света, в която, ако питаш министърът колко опаковки от дадено лекарство има в страната, той да не може да ти отговори", отвърна председателят на ресорната комисия.

Той бе категоричен, че трябва да се обединят усилия и да се знае колко опаковки от даден медикамент има на българския пазар и когато лекарят изпише нещо, да знае, че го има в наличност. "Има фармацевти, които работят добросъвестно, има такива, които работят така, както им нареди собственикът".

В изслушването на здравния министър се включи е проф. Хинков се включи и омбудсманът Диана Ковачева като каза, че системата не работи достатъчно добре и пациентите да получат необходимото лекарството. Тя изтъкна липсата на предварителна информационна кампания като пропуск. "Липсата и недостигът на лекарствени продукти е много сериозен проблем и в кратък срок трябва да се намери решение. Лекарствата не трябва да се продават безконтролно, но хартиената рецепта трябва да съществува алтернативно, за да може хората да си купят лекарствата. Въвеждането на електорнното изписване доведе до проблем за стоматолозите, те не могат да изписват антибиотици, същото се отнася и за ветеринарите", добави Ковачева.

Според нея все още не сме готови за изцяло и пълно преминаване към електронни рецепти.

"Не знам каква информационна кампания трябва да направим. Няма какво да информираме пациентите, те трябва да отидат в аптеката и да си получат лекарството", отговори Хинков.

Лъчезар Иванов от ГЕРБ-СДС каза, че такова разделение между лекари и фармацевти никога не е имало. "Някой трябва да поеме отговорност за това което се случва днес. Не можем да си затваряме очите проф. Илко Гетов. И се учудвам, че с вашия опит допуснахте да се случи това", обърна се Иванов към заместник-министъра на здравеопазването. "Доверието е счупено", допълни той.

Още по темата: общо новини по темата: 1552
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
07.04.2024 »
05.04.2024 »
предишна страница [ 1/259 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: