Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Хинков за "Пирогов": Заставам зад решението си, финансовата загуба на болницата е над 31 млн. лв
Автор: ИА Фокус 14:17 / 06.12.2023Коментари (0)693
©
Всичко, което съм предприел, е спрямо установените закони в страната, спрямо задълженията ми като министър и заставам зад моето решение. Това каза здравният министър Христо Хинков на брифинг в Министерския съвет относно освобождаването от длъжност на директора на болница "Пирогов" Валентин Димитров, предаде репортер на "Фокус".

Министърът обяви, че одитният доклад е предоставен на прокуратурата, а също така на ДАНС, на Сметната палата и на АДФИ. "Одитният доклад ще бъде огласен, щом приключи прокурорската проверка", посочи той. 

"Изглежда директорът няма да бъде сменен, защото има голяма съпротива, но аз съм направил каквото трябва", коментира още Христо Хинков.

"Както премиерът съобщи вчера, докладвал съм и на него за нарушенията в "Пирогов", но решението за освобождаването на директора на болницата си е мое. Заповедта е подписана на 27 ноември от мен, но не е влязла в сила, защото към този момент не е била връчена", каза Хинков.

"Като министър на здравеопазването, аз съм натоварен със задължението да нося отговорност за всички дружества в патримониума на моето ведомство", уточни  Хинков и допълни, че когато получи доклад, в който са установени нарушения, като министър е длъжен да предприе необходимите действия, защото в противен случай може да бъда обвинен в безстопанственост и продължи:

"Документите на предложения от мен нов директор на "Пирогов" са внесени в Търговския регистър за вписване на 4 декември. Процедурата по освобождаване на стария ръководител изтича едва когато бъде вписан новият. Законодателят е предвидил в подобни казуси да няма вакуум и да не се нарушава приемствеността. Изпълнителният директор носи персонална отговорност за всички сключени договори, плащания и други", заяви той и  разкри, че към момента финансовите загуби на "Пирогов" се равняват на 31,4 млн. лева, като това, по думите му, е със 7 милиона повече от предходната година.

Хинков беше категоричен, че не изпълнява политическа поръчка, а решението е взето на база одитния доклад. "Аз съм консултирал тази стъпка не само с премиера, но и с председателя на Здравната комисия", подчерта той.

Относно болница "Майчин дом" министърът отбеляза, че всички наднормени вземания са декларирани по законов ред и не са установени закононарушения. "Ако се установят такива, ще се вземат мерки. Проверките в държавните болници са планови, но ще има и извънредни, които ще преминат по график", добави министърът.

Още по темата: общо новини по темата: 28
24.04.2024 »
21.02.2024 »
11.12.2023 »
10.12.2023 »
10.12.2023 »
08.12.2023 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: