Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Хората искат евтини лекарства, а не оригиналите им
Автор: Екип Ruse24.bg 09:14 / 02.09.2010Коментари (6)321
© Ruse24.bg
Пациентите искат по-евтини, а не непременно оригинални лекарства, коментират фармацевтите. Те признават, че по молба на болните предлагат заместител на оригиналния препарат, който ще бръкне по-малко в джоба.

Преди дни фармацевтите поставиха искането да имат право да дават по-евтини лекарствени средства, а не непременно предписаните от лекаря. За препарат, който се изписва след поставяне на стент, пациентите доплащат 40 лева по Здравна каса. В същото време има заместител от Словения, който е безплатен, дава пример председателят на Българския фармацевтичен съюз в Пловдив м.ф. Димитрия Стайкова.

Оригиналните препарати имат поне 10 чужди заместителя, които са значително по-евтини. Не е в интерес на фармацевтите да предлагат лекарствени средства, които струват по-малко. Но пациентът трябва да бъде информиран за всички възможности, категорични са аптекарите. Голям проблем е, когато докторът сложи печат "Не заменяй!". Тогава фармацевтът няма никакво право да предложи по-евтин вариант, защото ще бъде санкциониран. В подобни случаи болните не купуват лекарството и терапията или се прекъсва, или не се провежда. Това не е в интерес на пациента, коментират фармацевти.

Източник: в. "Марица"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Моя близка, която живее временно в Париж, като си идва в България не си купува от тук Цитросепт, а си го поръчва онлайн от Англия, защото даже с доставката излиза по-евтино. Не вярвам, че единствените продукти на пазара с лимитирана цена и надценка са лекарствата, защото за едно и също лекарство в различни аптеки цената може да бъде с 1- 5 лв. повече.
0
 
 
За сведение на *анонимния* амсалак: ако в София си си купил от най-слабия и с най-малко количество таблетки в опаковката - доплащане от НЗОК 12.59,а във/употребява се във,а не в/ Видин - от *най-силния* - доплащане от НЗОК 30.13,е съвсем нормално!Отваряй си очите и не пиши глупости!
0
 
 
Като реши правителството да премахне всевъзможните дистрибуторски вериги по системата и се внасят лекарствата директно от производителя и оригиналните лекарства ще станат достъпни за българина.
0
 
 
лекарствата са стоката която се продава с най голяма надценка и затова се отвориха хиляди аптеки ,има места където са по 4-5 на 100-200 метра една от друга и никоя не фалира, защо ли??? колкото до здравната каса преди 6-7 години покриваше между 50% до 75% от стоиността на лекарствата сега този процент е под 25%.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Великден 2024 г.
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: