Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Хората на изкуството заявиха, че при трето затваряне излизат на протест
Автор: Пламена Николова 10:09 / 11.03.2021Коментари (0)1124
© Фейсбук
Съюзът на организациите за любителско изкуство" (СОЛИ) изпрати позиция до премиера Бойко Борисов, здравния министър проф. Костадин Ангелов и до Боил Банов, министър на културата, в която се изразява несъгласие с наложените ограничения. Ruse.bg публикува декларацията, изпратена и до медията ни, без редакторска намеса:

"Съюзът на организациите за любителско изкуство" (СОЛИ) и всички наши членове сме сериозно загрижени за колегите, работещи в изкуството, и остро осъждаме намерението да бъдем за пореден път ограничени от правото си на труд!

Нашите организации в рамките на 1 година пандемия от Ковид-19 бяхме достатъчно толерантни, търпеливи, отговорни, след като нашите дейности бяха затворени.

След изказването на министърът на здравеопазването проф. Ангелов и на НОЩ във връзка с увеличената заболеваемост на 8 март 2021 г. в националните медии заявяваме, че за пореден път сме съпричастни със ситуацията, но категорично отказваме нашият сектор да бъде потърпевш отново!

Организациите и работещите в изкуството няма да издържат физически и психически на трето затваряне, дори и само по места, без никакви финансови обезщетения.

Убедени сме, че вече сме изпълнили своята лепта и сме били изключително дисциплинирани, като заявяваме, че ще продължим да работим по същия отговорен начин.

Считаме, че напълно некоректно, недоказано и необосновано се въвежда в заблуждение населението, че местата, на които се прави или показва изкуство, са особено опасни в условия на Ковид-19.

За изминалата една година в нашите организации няма доказан нито един случай на Ковид-19, тръгнал от местата за обучение на нашите потребители.

Не сме съгласни с двойния стандарт, с който правителството в лицето на премиера Бойко Борисов противопоставя хората в изкуството и хората с различни професии, които по Конституция имат равни права.

Отпуска се финансова подкрепа от 4350 лв на определена група от личности без ясни правила за кандидатстване, а нашите организации не получиха дори и шанса да се възползват от спуснатите мерки, придружени с големи бюрократични изисквания. Ние сме единствените, които не получихме адекватна финансова подкрепа или компенсации заради забраната да упражняваме конституционното ни право на труд.

Категорично заставаме зад позицията, че хората, занимаващи се с изкуство, с обучителни центрове, с култура, спорт и с фитнес, са едни от най- отговорните и създалите необходимите условия за посетители и персонал, като в същото време са абсолютно забравени от държавата, поради липса на адекватни финансови обезщетения.

Настояваме да няма разделение на мерките по места от регионалните РЗИ, а да се контролират пряко от Министерството на здравеопазването, защото в противен случай се задълбочава разделението и нарушаването на правата на колегите.

Настояваме правилата да са еднакви, точни и ясни за всички, за да не се налагат непрестанни тълкувания от засегнатите лица и контролните органи.

Ние сме тези, които полагаме особено големи грижи за здравето, образованието и възпитанието на населението. Нашите организации се посещават по желание, а не по задължение, с контролирани потоци и хора в добро физическо здраве, което ни отличава от рисковия сектор.

Искрено се надяваме, че в края на този мандат ще проявите диалогичност, разбиране, професионалност и справедливи решения спрямо хората, които пожертваха много в годината на ковид-кризата.

В противен случай считаме, че нямаме друг избор, освен активни протестни действия".

Още по темата: общо новини по темата: 11867
28.03.2024 »
26.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
предишна страница [ 1/1978 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: