Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Хотелиери искат забрана за свободното къмпингуване по морето
Автор: Екип Ruse24.bg 10:28 / 04.05.2014Коментари (9)1282
© Bulphoto
Собственици на земи и хотели край морето, обединени в Национална асоциация "Българско Черноморие" отново настояват държавата да забрани свободното поставяне на палатки край брега, съобщи bTV.

Седмици след като природозащитните организации поискаха забрана за строителство в защитени зони по морето, от бизнес организацията в отговор настояват за законова забрана за къмпингуване в същите места. Представителите й заплашват с живи вериги срещу летовниците с палатки, ако не бъдат чути. От асоциацията посочват, че в съседна Гърция дивото къмпингуване е забранено и санкциите са по 500 евро (В Гърция има стотици крайморски къмпинги, докато по българското Черноморие къмпингите са единици - бел.ред.).

Инициативата на екоактивистите за забраната дойде след възобновяването на проекта за курорт в Карадере - една от малкото незастроени все още черноморски местности. Асоциацията "Българско Черноморие", създадена преди по-малко от година, бе основният противник на идеята в дискусиите около нея и се обяви за проекта за застрояване на Карадере.

По-рано същата организация в интензивна медийна кампания декларираше подкрепа за Общия устройствен план на Царево, който в крайна сметка бе спрян след негативно писмо от Европейската комисия заради серия еконарушения в него.

Това лято община Царево ще въведе патрули срещу "дивото къмпиране", съобщи кметът Георги Лапчев, цитиран от bTV. Те "ще проверяват дали това т.нар. диво къмпиране е коректно. И ако не е коректно, ще бъдат съставяни съответните глоби", закани се кметът.

От общината твърдят, че къмпингуващите оставят твърде много боклук след себе си и общината харчи десетки хиляди за почистване след това.

В коментар по темата зам.-министърът на околната среда Чавдар Георгиев заяви, че законът е ясен - "всяка човешка дейност има някакъв аспект на въздействие, включително и безобидната на пръв поглед туристическа дейност, когато тя не е разрешена, когато не е на места с изградена инфраструктура".

Георгиев също е сред защитниците на общия устройствен план на Царево - той сложи подписа си под съгласувателното решение за него преди години. Той подписа и становището на екоминистерството миналата година, с което 5-годишното дело срещу урбанизационния план, водено от екоорганизациите бе обърнато на финала и планът бе оставен в сила.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на ickoo
премахни филтъра

+9
 
 
то туй да не е баница..искали били хахаха ами ако искат и само в техните хотели да ходиме ..интереса клати феса
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Kатастрофи Великотърновско
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: