Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Христина Христова: Трябват насърчителни мерки за доходите на младите и за раждаемостта
Автор: Цоня Събчева 16:43 / 15.12.2023Коментари (0)620
©
Държавата трябва да се опитва да подобрява демографския баланс с мерки за подобряване на раждаемостта. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" бившият социален министър Христина Христова в отговор на въпрос на водещия как да се реформира пенсионната система, при положение че в момента съотношението пенсионери-работещи е 2 млн. и 26 хил. възрастни срещу 2 млн. и 220 хил. работещи.

"Аз съм една от тези, които са упреквани, защото бях вносител на законопроекта за майчинството - една година платено със заплатата на жената, после да има и втора година, защото нямаме социални услуги за такива малки деца на една година, и т.н. Те казват "ама увеличи ли се раждаемостта?“ да де, но ако и това го нямахме? Все пак това е някакъв стимул. Жената отсъства от работа, нека си получава дохода от друг, някой да й замества обезщетението. Тя е внасяла осигуровки. Та, там трябва за раждаемостта още да се помисли", каза Христова.

Според нея е добре, че сега има подобрение в бюджета за еднократните помощи, подкрепа при раждане на дете. Увеличени са значително – бяха 250 лева, сега са 600 лева за първо дете и т.н.

"Трябва да се направят насърчителни мерки. Трябва да се работи за връщане на млади хора, които са завършили своето образование или са започнали някаква работа в чужбина, за доходите да се работи, за професионалната квалификация на работната ни сила – и там имаме големи парадокси. От една страна, имаме дефицит на пазара на труда. Доколкото чух едни справки на работодателите – около 200-250 хил. души не са стигали тази година на пазара на труда за определени професии. Същевременно безработица, която имаме, е между 4 и 5%. Имаме такава безработица – хора, които пък никаква професия, нищо не могат да направят и да работят, не могат да заемат тези свободни 200 хил. работни места. В тази посока – за професионално образование и квалификация, очевидно, че не сме си свършили работата, и трябва тук спешни мерки. Чувам за някои неща, които споменава образователният министър – дано да се даде акцент на тези специалности, особено инженерни, технически и други, малко да се направи баланс на обучението, във висшето образование, университетите малко да спрат да обучават икономисти и психолози само и юристи, а наистина необходимите ни хора за икономиката", посочи още бившият социален министър.  

Според нея, хората в пенсия сега много трудно се ориентират с колко ще бъде увеличена пенсията им. Всеки се пита какво означава Швейцарското правило.

"Означава точно така – всеки да си сметне, примерно, ако пенсията е 800 лева, да си я увеличи, да си я умножи по 11% и да види с колко ще му се увеличи пенсията. Значи, ако е 800 лева – с 88, примерно така ми идва в момента 888 лева се получава. Просто с 11% да си увеличат хората пенсиите, включително и минималната, която тази година е 523 – става 580 лева, защото пък много хора вземат минималната. Тук пак имаме проблем за това, че минималната пенсия, с увеличението на линията на бедност, тя ще изпадне под линията на бедност,  защото тя се увеличава доста линията на бедност – 586 лева мисля, че става. И тук трябва да се помисли. Тези системи отдавна не работят в синхрон. Имаме проблем с пенсионната система и това, че хората очакват социалните проблеми да се решат в пенсионната система и имат усещането, че това е от държавата. То половината вярно, че вече е от държавата, но това си е приносът на човека. И нека, ако имат други социални проблеми – нужда от помощ за отопление през зимата и т.н., нека другата система да си работи, да допълва и на хората в пенсионна възраст да се дават тези средства, за да им се помогне", призова Христина Христова.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: