Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Христо Иванов във Варна: Сезираме прокуратурата за пристанището на Доган!
Автор: Екип Ruse24.bg 15:35 / 21.10.2020Коментари (3)563
©
“Демократична България" внася прокуратурата сигнал за нерегламентирана държавна помощ при отдаването на кейовата стена на пристанището в ТЕЦ “Варна" ЕАД, собственост на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. Формацията иска държавното обвинение да провери и защо през 2019 г. кейовата стена на пристанище “ТЕЦ Езерово" е отдадена на ТЕЦ Варна без задължителната по закон състезателна процедура.

Наред с това внася и в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) сигнал заради отварянето без екооценка на подводното депо “Налбанка". В него се депонират земните маси (т.нар. дрегажни маси), извадени от Варненското езеро при удълбочаването му. Все още няма яснота и за проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция по сигнала на “Демократична България" защо не е направена обществена поръчка за удълбочаването на Варненското езеро, а дейностите за 350 млн. лева са възложени директно.

“Става дума за 350 млн. лева наши пари, които отново виждаме как със съдействието на българските институции отиват на ползу роду не, а на ползу Догану", заяви съпредседателят на формацията Христо Иванов пред журналисти във Варна.

“Сега в момента сме в предизборен период, всички са се засилили да махат Бойко Борисов и ГЕРБ и няма никакво съмнение, че Бойко Борисов трябва най-малкото да слезе от политическата сцена и ГЕРБ да мине в опозиция. Но рискуваме Бойко Борисов да си отиде и да остане Доган или Пеевски. Големият въпрос е как този модел, който виждаме тук – как българските държавни институции са превърнати в обслужващ персонал на Сараите, този модел да бъде премахнат. “Демократична България е единствената сила, която има ясна програма за това как този модел да бъде премахнат", каза още той.

Кейовата стена на пристанище “ТЕЦ Езерово" е отдадена на ТЕЦ Варна вместо с концесионен договор или договор за отдаване под наем за до 10 години, единствено с рамково споразумение за партньорство между теца и държавното предприятие “Пристанищна инфраструктура", сключено на 10 юли 2018 г., което не е публично достъпно.

“Посоченото Рамково споразумение не би могло да бъде годно правно основание за ползване на кейовата стена, тъй като в действащото законодателство е налице изрична правна уредба за основанията и реда за предоставяне на трети лица ползването на имоти – публична държавна собственост. Налице е обосновано съмнение, че с това Рамково споразумение се цели заобикаляне на действащите законови разпоредби за предоставяне ползването на имоти – публична държавна собственост, както и на Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България (ЗМПВВППРБ), който ясно забранява на Държавното предприятие “Пристанищна инфраструктура" да извършва пристанищна дейност (аргумент от  чл. 115м, ал. 2 от ЗМПВВППРБ, както и да влиза в дружества с пристанищни оператори (аргумент от чл. 115м, ал. 3 от ЗМПВВППРБ).", се казва в сигнала.

Сигналът до МОСВ засяга повторното отваряне на подводното депо “Налбанка". То е било закрито през 2009 г. заради изчерпан капацитет и заради близостта му до защитената местност “Казашко". След март 2020 г. обаче дейността му се възобновява, без да е извършена оценка на въздействието върху околната среда.

За да се избегне ОВОС “Пристанищна инфраструктура" е разделила на две предложенията за удълбочаване на Варненското езеро и за откриването на депото. Те би трябвало да се разглеждат като една процедура и да се мине ОВОС, коментира съпредседателят на “Демократична България" Христо Иванов.

Христо Иванов изтъкна, че депото на практика е в границите на града и екооценката е необходима, за да се преценят рисковете за околната среда.

“Притеснение има и затова, че обемът, за който е отворено депото е 3 млн. куб. метра, а по план при удълбочаването ще бъдат извадени между 7 и 8 млн. куб. метра и не е известно къде ще бъдат депонирани оставащите", каза Иванов.

Той посочи и че при проследяване на дейността на дълбачките във Варненското езеро се вижда, че те обслужват основно ТЕЦ Варна.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Маджото, каквото и да направиш на всички е ясно, че го правиш за доброто на Доган, такива сценки сме ги гледали, да не забравяме и "покушението" на Доган. Преди Волен вършеше тази работа, след това барека, сега си ти на ред, трябва да се създава напрежение за да може електоратът на Доган да се вдига!
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Актуални теми
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: