Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Христо Николов: Илюзорно е увеличението в изкупната цена на розовия цвят
© Гласът на земеделеца
"Нарастването на цената в кампания 2022 процентно изглеждаше голямо, но на практика то е илюзорно, защото ние имахме огромно покачване на производствените разходи. Горивата скочиха с близо 70% спрямо кампанията за 2021.Торовете стигнаха до 400% увеличение на цените, разходите за работна ръка се покачиха и всъщност увеличението на изкупната цена на розовия цвят не успя да компенсира увеличените производствени разходи на фермерите". Това каза председателят на Професионална асоциация на розопроизводителите в България- Христо Николов в дневния блок "Добър ден, България" на "Фокус".

Той смята, че все пак има тенденция за възстановяване през тази година.

"По-голяма част от произведеното масло през миналата кампания намира своите пазари. Трезорите по складовете от предходни кампании започнаха да се изчерпват, така че има едно възстановяване на пазара и това дава спокойствие на преработватели и производители", коментира още Николов.

Той мисли, че трябва да разглеждаме сектора през две призми. Тази на същинското земеделско производство и розопроизводство и втората - преработка и реализация на пазара на маслото.

"От гледна точка на земеделието - като всички хора в сектора изпитваме известни затруднения, които са свързани и с метеорологичните условия и с високите цени на горива, препарати за растителна защита, торове. Най-големите  притеснения на розопроизводителите са решаването на проблема с работната ръка или по-скоро липсата на такава за основни мероприятия и най-вече за кампанията по розобер", категоричен бе председателят.

Той си обяснява липсата на работна ръка с това, че работата вероятно изглежда тежка и неатрактивни за хората, поради ниско заплащане. И уточнява, че този проблем е от години.

"В най-голяма степен спадовете в средните добиви от единица площ се дължат на липсата на работна ръка и несъумяването на фермерите да приберат на 100% реколтата си", допълни още Николов.

"Заплащането в сектора на земеделието изостава значително от всички останали сектори на икономиката и това превръща работата в неатрактивна. Проблемите са дълбоки, много са. Натискът върху цената на розовия цвят принуждава фермера да заплаща по-малко, отколкото му се иска и на него, да не може да е конкурентен на пазара на труда", завърши така председател Николов.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Хороскоп за деня
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: