Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Христо Радославов: Национален младежки форум напомня на младите да повишават своята активност на изборите
Автор: Живко Кръстев 13:24 / 31.05.2024Коментари (0)937
© Фокус
Национален младежки форум обръща внимание и напомня на младите хора да повишават своята активност на изборите. Това каза Христо Радославов – експерт "Комуникации и партньорства" към Национален младежки форум, в предаването "Човекът на фокус" на Радио "Фокус".

Форумът е най-голямата младежка платформа в България, която обединява над 30 младежки организации от цялата страна. "Лигата на младите гласоподаватели" е инициатива на Национален младежки форум съвместно със Студентски клуб на политолога и Студентска асоциация за изследване на международните отношения. "Лигата на младите гласоподаватели" организира общо пет предизборни дебата в цялата страна, обясни Радославов.

На 29 май в Аулата на Софийски университет "Св. Климент Охридски" се проведе предизборен дебат под надслов "Решавам, гласувам, въздействам". В събитието се включиха представители от водещите политически партии. "Скъсяваме дистанцията между младите граждани и кандидат-депутатите, които предстои да бъдат избрани в Европейския и национален парламент. Посветихме дебата на 29 юни изцяло на парламентарните избори. На 1 юни ще се проведе предизборен дебат на тема "Европейски избори" във Варна, а на 5 юни е заключителното събитие, когато ще се говори за европейските избори и Европейския парламент", обясни Христо Радославов.

"Лигата на младите гласоподаватели" успява да достигне до младите хора от други населени места благодарение на Центъра за развитие на човешки ресурси, допълни Радославов. Първият дебат беше в Габрово.

Гласуването е само първата стъпка към демократичния процес и гражданското участие, подчерта той.

На 28 май в Дома на Европа е подписана Декларация по повод европейските избори и участието на младите хора в тях. "Събрахме представители на младежките крила на политическите партии и заедно с тях се споразумяхме младежките политически партии и техните по-големи структури да включват по-активно и концентрирано в своите програми младежките политики. Трябва да напомняме за диалога, който трябва да се води, и че младежките политики са многосекторно понятие. Те се изразяват в културата, социалните политики, спорта", обясни Христо Радославов.

Той подчерта, че младежките политики продължават да не са на дневен ред в дискусиите и не са водеща тема за политиците. "Грижата за младите хора е изключително важна точно в този момент, защото бъдещето на България зависи от това. Ако нямаш политици, които не знаят какво означава младежка политика, поставяш бъдещето на държавата в риск. Министерство на младежта и спорта няма капацитета да се грижи за младежта. Необходима е отделна институция, която да се грижи за нея – дали ще е държавна агенция, или министерство", смята Радославов.

В края на април повече от 100 граждански организации, членове на мрежите на Форум за гражданско участие и Национален младежки форум, излязоха с манифест. Той носи името "В ритъма на гражданското общество". Манифестът е насочен към кандидатите за евродепутати и институциите на европейско и национално ниво, обясни Радославов. "Идеята за него се зароди още в началото на годината, когато събрахме представители на двете мрежи. През последните години на криза, война и епидемия взаимодействието между институциите забуксува много, диалогът с гражданите, въобще грижата за гражданите и българското общество като цяло. Нашата реакция беше най-после да се вземе някаква диалогична мярка и отново да поканим на по-сериозен диалог властимащите и да опитаме да поставим на масата важните въпроси", поясни той.

Още по темата: общо новини по темата: 850
21.07.2024 »
15.07.2024 »
08.07.2024 »
08.07.2024 »
05.07.2024 »
05.07.2024 »
предишна страница [ 1/142 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: