Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
И догодина първите 3 дни болнични ще се плащат от работодателите
Автор: Екип Ruse24.bg 09:22 / 28.09.2010Коментари (0)481
© Ruse24.bg
И догодина работодателите ще плащат за първите три дни от болничните по 70% от размера на дневната ни заплата. Това обяви вчера социалният министър Тотю Младенов при откриването на седмица за борба с бедността. До месец юли първият ден се покриваше напълно от бизнеса, а следващите се поемаха на 80% от Националния осигурителен институт. Но в предложените от кабинета антикризисни мерки беше предвидено да се облекчи бюджета на НОИ и през лятото с промяна в Кодекса за социално осигуряване и това беше потвърдено от парламента.

В решението на Народно събрание обаче е записано схемата да се прилага само до края на 2010 г. Сега тя ще бъде удължена с още една година, за да се засили контролът над неправомерно използваните обезщетения, коментира министър Младенов. Това било записано в проектобюджета на държавното обществено осигуряване за 2011 г. Според депутати от социалната комисия обаче все още в парламента не е внесено предложение за удължаване на срока на антикризисната мярка чрез Кодекса за социално осигуряване.

Новата схема се наложи заради ръст на обезщетенията само за първото тримесечие с близо 17 млн. лв. спрямо 2009 г., а на болните - със 160 000. Заради това Надзорният съвет на института реши дори да създаде два регистъра, в които да описва работодателите, които дават най-лесно болнични и съответно здравните заведения и доктори, които правят същото. До няколко месеца те трябва да са готови и да заработят. Разчетите на НОИ показаха, че от промяната той ще спести 50 млн. лв.

Според Сълза Георгиева, която отговаря за краткосрочните плащания в института, само през първото тримесечие институтът е обжалвал 4759 болнични листа за 68 620 дни, което е с 21,1% повече от обжалваните през същия период на миналата година. Органите на медицинската експертиза са отменили 1770 болнични листа за общо 20 602 дни.

При гласуването на поправките шефката на НОИ Христина Митрева отчете, че заради засиления контрол още преди решението на парламента болничните намалели със 7%, а разходите на НОИ за полугодието паднали с 14 млн. лв.

Също до 31 декември тази година болничният, на който човек има право след прекратяване на трудовия му договор, ще се изплаща до месец след освобождаването му. Той ще е максимум 30 дни вместо 70. За този текст обаче все още не е ясно дали се продължава, или действието му се прекратява.

Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Избори за председател на БСП
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: