Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
И такса смет в Бургас, Варна и Русе на съд
Автор: Екип Ruse24.bg 09:23 / 09.08.2011Коментари (2)1755
© Ruse24.bg
"След София гражданско сдружение "Справедливост" обжалва и методологията за определяне на такса смет в още няколко големи града, сред които Варна, Бургас и Русе", съобщи неговият председател адвокат Иван Груйкин. И там такса смет се определя на база данъчна оценка на имота, а не на количество изхвърлен боклук, както е записано в чл. 67, ал. 1 от Закона за местните данъци и такси. "Очакваме и в тези случаи положителна развръзка, след като административният съд в София реши, че жалбата ни е основателна. Казусът е един и същ", уточни Груйкин.

"Ще обжалваме решението, че такса смет в града се определя незаконно по данъчната оценка на имота", бе категорична кметицата на София Йорданка Фандъкова. Според нея законът позволява, когато не може да се изчисли количеството отпадък, общинският съвет да определи основата за изчисляване на налога. Документите по обжалването ще бъдат внесени във ВАС до 11 август.

"Справедливост" ще атакува и цялата наредба на Столичната община от 2006 г., по която софиянци плащат данъци и такси - за детски градини, за строителни разрешителни, за гробищни места и т. н. Мотивите са, че документът е незаконен, тъй като не е минал на публично обсъждане, каквито са изискванията на Закона за нормативните актове. В наредбата нямало и икономически обосновки за размера на всеки налог, както пише в Закона за местните данъци и такси. "На някого ясно ли му е защо за удостоверение за наследници плаща 40 лв., а не 1,50 лв. например", попита Груйкин. Той цитира определението за такса - цената на разходите за извършената услуга. А д-р Стойчо Кацаров от сдружението заяви, че ако общината обжалва решението на Софийски административен съд за такса смет, означава, че тръгва на война с гражданите си.

Източник: в. "Труд"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Христо Иванов
премахни филтъра

0
 
 
Тази песен от кога я пеем и никой и досега не се трогна да прецени справедливостта за заплащане на сметта. Навремето на някоя гумена глава му текна да се плаща на база данъчната оценка на имота, после следващите управници им арадиса да скубят повече народа и тихомълком си траят, а ний им пълним гушките. Не може повече така, има си нормативни изисквания , а не хората да се правят на балами господа общински съветници!
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Матури 2024 г.
Лято 2024
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: