Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
И втората задържана в Турция българска гражданка е освободена, но отива на съд
Автор: Екип Ruse24.bg 10:55 / 29.07.2017Коментари (0)760
© Фейсбук
Втората арестувана в Турция по подозрение в тероризъм българка беше освободена, съобщиха от външното министерство, позовавайки се на данни от посолството ни в Анкара. Момичето и майка му бяха арестувани по подозрение за връзки с клон на обявената от Анкара за терористична организация на кюрдите ПКК. Майката на момичето - Веселина, беше освободена от ареста по-рано вчера.

На Мира е повдигнато обвинение за пропаганда за терористична организация. Според турските закони, ако бъде призната за виновна, може да бъде осъдена на между 1 и 5 години затвор. Като утежняващо вината обстоятелство се посочва извършване на деянието чрез електронни или печатни медии, уточняват от външното министерство.

Мира Абдулселямоглу е с мярка "подписка" до насрочване на делото и има забрана да напуска Турция. Приятелят на Мира - британецът Джо Робинсън, който беше задържан в Турция заедно с Мира и майка ѝ, е обвинен в тероризъм. Очаква се той също да получи обвинение за пропаганда за терористична организация.

Мира е от кюрдски произход, баща ѝ е роден в Битлис, в северната част на Кюрдистан. Момичето е завършило гимназия в София. След това Мира заминава за Холандия, а по-късно и за Великобритания, където работи като журналист, съобщи БНТ. С Джо се запознават във Фейсбук, тъй като и двамата симпатизират на кюрдите. Той е бивш пехотинец от британската армия. Служил е в Афганистан.

През 2012 г. става доброволец в борбата срещу "Ислямска държава" на страната на кюрдските сили в Сирия. След завръщането си половин година по-късно той е задържан на летището в Манчестър и разпитван заради подозрение в тероризъм, съобщи bTV. Разследването срещу него продължава 10 месеца. Познати на бащата на Мира Яшар Абдулселамоглу твърдят, че той е уважаван университетски преподавател и активен анализатор по кюрдския въпрос.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: